🌸Bucură-te de Reduceri și Transport Gratuit la Orice comandă! 🌸

10 mituri despre alăptare. Care crezi că sunt adevărate?

10 mituri despre alăptare. Care crezi că sunt adevărate?

În perioada sarcinii de-abia aștepti să îl ții pe bebe cât mai mult în brațe, piele pe piele, să trăiești clipe minunate atunci când îl alăptezi și să aveți acel contact vizual despre care toate mămicile spun că este magic. Însă pe parcursul celor nouă luni de sarcină dar cu precădere în primele zile de după naștere, vei auzi tot felul de sfaturi, mituri și îndemnuri din surse diferite: de la mămicile din salon, de la asistente, de la mamă, soacră, prietenă și lista poate continua.

Așa că bazându-ne pe sfaturile oferite de moașa licențiată și experta în alăptare Anca Bălășoiu, te invităm să te documentezi în articolul de mai jos:

  1. Copilul trebuie să fie alăptat la ore fixe

Mitul conform căruia bebe trebuie alăptat la ore fixe, din trei în trei ore poate deveni comod la un moment dat pentru mami însă cu siguranță nu este recomandat de specialiștii în alăptare sau de către moașe.

Un program de mese cu orar fix, presupune ca bebe să stea mai puțin la pieptul tău și implicit să fie privat de afectiunea și contactul de care inconștient are nevoie.

La început va plânge, la propriu, după afecțiune dar și de sete și de foame.

Trebuie să ținem minte că laptele matern conține toți nutrienții necesari unei dezvoltări sănătoase iar în primele 6 luni acesta trebuie să-I țină și de foame și de sete lui bebe.

Cum ar fi ca noi să putem bea apă doar din trei în trei ore? Foarte neplăcut.

Verdict: Fals

  1. Alimentația mamei poate influența apariția colicilor

Știm că dacă este alăptat, fiecare bebeluș poate reacționa în mod diferit la alimentația mamei. Însă în primul rând, dacă bebe este bine, trebuie să testezi aproape tot ce iți place să mănânci, bineînțeles ținând cont de regulile unei nutriții sănătoare.

Niciun doctor nu va încuraja o alimentație plină de grăsimi, prăjeli și alte alimente nesănătoase. Însă ca și regulă de început , trebuie să ai grijă la alimentele care fermentează (lactate, legumele verzi, fructele) si la condimentele care pot schimba gustul laptelui și care balonează. Însă dacă ai tinut un regim de mentinere în sarcină și ai eliminate sarea și condimentele, nu ar trebui să îți fie greu să îl continui.

Verdict: Posibil

  1. Când alăptezi nu rămâi însărcinată

9 luni de sarcină și câteva luni înainte (depinde de caz ;)) nu ai avut grija contraceptiei. Un partener fericit, momente super, burtică în creștere, bebe este acum centrul vieții voastre.

Și totuși după ce ne refacem după naștere, naturală sau prin cezariană, dorim ca lucrurile să se întoarcă la normal, la perioada fără contracepție și prea multe bătăi de cap.

Ai putea să auzi de la alte mămici că în perioada în care alăptezi exclusive la sân nu ai cum să rămâi din nou însărcinată.

Însă specialiștii în planificare familială și ginecologii afirmă că ovulația poate apărea la 6-8 săptămâni de la naștere.

Verdict: Posibil – recomandăm neapărat metodele contraceptive

  1. Nu am suficient lapte

Cele mai dificile momente în alăptare sunt de obicei primele două săptămâni. Unele mămici se pot confrunta cu glande înfundate, apoi cu febra laptelui sau alte complicații. De aceea, este foarte important ca mami să treacă cu bine, cu ajutor dacă este nevoie peste aceste momente poate dificile, în special dacă este la primul bebe.

Alăptarea funcționează pe principiul cerere-oferă și de aceea este super important să îl obiușnuiești pe bebe la sân, inclusive noaptea.

Evită să îi oferi suzete, biberon, deoarece este posibil să se obișnuiască cu ele și mai apoi să îi fie dificil să recunoasă sânul.

La fel, dacă introduce laptele praf în alimentație, bebe nu va mai cere sân și implicit organismal tău nu va mai produce lapte, pentru ca nu este cerut.

Verdict: Fals – mamele au lapte, poate lui bebe îi este dificil la început să sugă sau poate ai canalele înfundate însă laptele este acolo și dacă îl obișnuiești pe bebe la sân, în scurt timp nu vei mai avea nevoie de altceva.

Alăptează-l pe bebe oriunde și nu aștepta momentul potrivit. Chiar dacă ești în parc sau în spațiul public și nu vrei să afișezi prea multă piele, te poți orienta către tricouri pentru alăptare sau rochii de alăptare, care vor facilita accesul lui bebe la sân, în cel mai discret mod.

Nu trebuie să îți lipsească nici sutienul pentru alăptare.

  1. Dacă nasc prin cezariană, voi avea lapte?

Indiferent dacă naști natural sau prin cezariană, specialiștii în alăptare dar și moașele îți vor recomanda să pui bebelușul cât mai repede la sân, astfel încât el să stimuleze lactația.

Uneori, la nașterile prin cezariană, lactația poate întârzia, în special dacă ele sunt programate înainte de termen. Dacă după naștere nu ai lapte în primele ore, bebelușul va trebui hrănit cu formulă de lapte praf. Însă ai grijă să specifici de dinainte ca suplimentul să nu fie oferit copilului cu biberonul ci cu lingurița sau seringa, astfel încât bebe să nu se obișnuiască cu tetina până în momentul când va suge la sân.

Verdict: Adevărat, mamele care nasc prin cezarină pot alăpta chiar imediat după naștere

  1. Am voie să alăptez după anestezie?

După o eventuală intervenție cu anestezie general poate intervene contraindica’ia de a nu alăpta între 24-48 ore deoarece anestezia intră direct în circulația sangvină.

Însă după o anestezie epidurală sau după rahianestezie, cum este de obicei cazul în cezariană, se poate alăpta fără probleme.

Verdict: da, doar după epidurală sau rahianestezie și bineințeles trebuie să asculți indicațiile medicului.

  1. Cantitatea de lapte depinde de mărimea sânilor

Ai sânii mici și este îngrijorată de cantitatea laptelui matern pe care o vei avea după naștere? Poți să stai liniștită pentru că laptele matern se produce după cerere și ofertă. Corpul știe să producă cantitatea de lapte de care copilul are nevoie pentru a se dezvolta în funcție de vârsta lui și de etapa de creștere. Laptele matern nu este la fel de la o lună la alta deoarece acesta se produce cu nutrienți diferiți și în cantități diferite, astfel încât să acomodeze stadiile de dezvoltare ale bebelușului.

Verdict: fals. Indiferent de mărimea sânilor, vei produce cantitatea de lapte de care bebe are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă

  1. Laptele din sân se acrește dacă mama stă la soare sau la temperature ridicate

În cazul în care mami stă la soare, la plajă, un singur lucru se întâmplă – temperatura corpului crește și implicit temperature laptelui. Acest lucru se poate întampla și dacă mami face febră. Iar bebe poate refuza în aceste cazuri sânul mamei deoarece nu este obișnuit cu temperatura laptelui.

Verdict: fals

  1. La menstruație, lactația scade

Deoarece gustul laptelui este influențat de schimbările din corpul mamei,este posibil la bebe să refuse sânul  deoarece gustul cu care el este obișnuit poate fi schimbat.

Specialiștii în lactație garantează că nu este nimic greșit în a-l hrăni pe bebe la sân în zilele delicate și chiar dacă refuzul apare, alăptarea trebuie continuată cu blândețe.

Verdict: fals – lactația poate scădea deoarece bebe nu vrea să suga iar principiul cerere-ofertă acționează imediat.

  1. Alimentația mamei formează compoziția laptelui.

Verdict: fals

Laptele matern are aceeași calitate indifferent de alimentele consumate de mamă. Însă într-adevăr, cantitatea de grăsimi din laptele matern este proporțională cu cantitatea de grăsimi consumată de mămică.

Aroma și mirosul mai este influențat de dieta mamei insă nu și compoziția.

Fiecare zi cu bebe la sân este minunată și trebuie să te bucuri cât mai mult de ea. Iar dacă ești activă și vrei să îl obișnuiești pe bebe cu viața socială, adaugă în garderoba ta haine la modă pentru alăptare, precum:

 

Seturi de interior pentru alăptare

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!