🌸Bucură-te de Reduceri și Transport Gratuit la Orice comandă! 🌸

Sfaturi importante de care merita sa tii cont daca alaptezi

Sfaturi importante de care merita sa tii cont daca alaptezi

„Laptele meu nu este hranitor pentru copil” este o parere nefundamentata stiintific. Majoritatea mamicilor sunt nerabdatoare sa-si vada micutul/micuta crescand repede, luand in greutate zilnic.

Dar bebelusii nu sunt toti la fel. Unii cresc mai repede in primele luni, altii mai incet, apoi recupereaza incepand cu al doilea an de viata. Problema devine mai stressanta atunci cand mama alapteaza la san si cu toate acestea, bebe-ul ei este mai micut decat bebe-ul prietenei, care este alaptat artificial, desi la nastere au avut aceeasi greutate. Intervin bunicile, care sugereaza ca poate laptele matern nu este de calitate. Nimic mai gresit. Orice lapte matern este mult mai bun pentru nou-nascut decat un lapte artificial.

Laptele matern este special facut pentru a satisface nevoile micutului; are vitamine, hormoni, anticorpi, enzime si microorganisme special produse pentru el de catre corpul mamei lui. Nicio fabrica de lapte praf nu poate produce acest lapte matern. Poate produce un substitut mai bun sau mai putin bun, dar nicidecum acel lapte matern.

Deci, chiar daca un bebelus alaptat la san ar putea creste mai lent decat unul alaptat artificial, cu siguranta primul va fi mai rezistent la boli si va recupera in crestere fara a se ingrasa din primii ani ai copilariei.
 

Cum alaptam corect?

 

Tehnica alaptarii este foarte importanta in evitarea balonarii bebelusului. Micutul trebuie tinut la san in pozitie „oblica” adica nici verticala nici orizontala. Mama trebuie sa stea confortabil pe o canapea sau fotoliu iar pruncul isi va sprijini capsorul pe bratul stang al mamei atunci cand suge de la sanul stang, iar mana dreapta a mamei ii va sustine funduletul si partea de mijloc. Unghiul facut de linia corpului copilului cu linia corpului mamei trebuie sa fie de cca 45 grade. Pozitia orizontala a bebelusului poate duce la inecari pe parcursul suptului, refuzul sanului si balonari.  Mama va evita aplecarea asupra bebelusului. Spatele ei trebuie sa ramana drept.

Alaptarea la un interval mai mic de trei ore creeaza disconfort atat bebelusului cat si mamei si nu il ajuta sa ia in greutate. Stomacul bebelusului are nevoie de timp pentru a digera lapticul, de aceea alaptarea trebuie facuta, in primele luni, la minim trei ore in timpul zilei si la patru-cinci ore in timpul noptii. Daca alaptam mai des, se va crea disconfort atat pentru mamica cat si pentru bebe. Mameloanele mamicii vor avea de suferit, vor deveni sensibile si dureroase iar stomacul micutului se va balona, va suge mai putin si apoi va plange fie din cauza colicilor, fie de foame. In niciun caz nu trebuie sa trezim bebelusul noaptea, la o ora fixa pentru a-l alapta.

Bebe are nevoie si de somnic pentru a creste mare. Bebelusul se va trezi singur, de obicei la trei noaptea, daca a primit ultima masa in jurul orei 22:00, dupa baita de seara. Ai putea spune insa ca uneori, bebe are chef de joaca noaptea. Studiile au aratat ca acest obicei este indus de mame sau de cei din jur. Nu trebuie sa incurajam sau sa initiem alte activitati pe timpul noptii, decat strict alaptatul. Substantele excitante (droguri, alcool, tutun, cafea, ceaiuri tari) sunt interzise pe perioada alaptarii la san.
 

Ce alimente consumam in perioada alaptarii?

 

Este o regula simpla: ce nu avem voie sa consumam pe perioada sarcinii, nu ne este permis nici pe perioada alaptarii. Drogurile sunt extrem de nocive pentru bebelus, ii afecteaza dezvoltarea cerebrala si dezvoltarea fizica in egala masura. Alcoolul de asemenea este nociv pentru nou-nascutul alaptat la san. Sunt opinii prin generatia bunicilor, conform carora berea ar ajuta lactatia, si ca atare este recomandata mamicilor care alapteaza. Insa aceasta opinie nu este sustinuta. Inutil sa amintim despre cat de otravitor este efectul fumatului asupra sarcinii si a nou-nascutului alaptat la san. Puteti vedea imaginile elocvente pe toate pachetele de tigari. Cafeaua si ceaiul negru sau verde, prin continutul de cafeina si teina, produc agitatie mamei si implicit copilului alaptat la san. Recomandate sunt sucurile naturale, fara adaos de zahar. Incercati sucuri de fructe amestecate cu legume, facute in casa, la blender. Va recomandam spanac cu ghimbir si mere verzi.
 

Relaxarea ajuta la o alaptare usoara

 

Starea de relaxare (fara conflicte si tensiuni) a mamei care alapteaza la san este la fel de importanta ca si calitatea alimentelor consumate.  Veti spune, ehh, usor de spus, greu de facut. Cum sa fii relaxata cand esti la primul bebelus de care trebuie sa ai grija, iar el este atat de mic si neajutorat! La al doilea copil sa zicem ca esti mai relaxata, dar nici atunci nu e simplu, pentru ca de obicei, copilasii se comporta diferit chiar daca sunt frati sau surori. Sa nu mai vorbim de fericitele cazuri cand mamica are gemeni sau un frumos trio! Veti spune ca e greu sa ramai relaxata. Incercati sa dormiti bine, chiar daca va treziti peste noapte sa alptati. Mamica are nevoie de somn pentru a fi calma si relaxata a doua zi. Ceaiurile calmante precum cele cu pessiflora, tei, musetel sunt recomandate caldute, cu una-doua ore inainte de culcare. Odihniti-va si pe timpul zilei. Cand bebelusul doarme, profitati si rasfoiti o revista de moda, sau socializati cu prietenii online.

Cand iesiti la plimbare cu landoul in parc, bucurati-va de natura inconjuratoare, admirati copacii inmuguriti sau florile, sau salciile care isi apleaca fata spre luciul apei, sau frunzele multicolore care danseaza in drumul lor spre covorul moale de sub copaci. In fiecare anotimp, chiar si iarna, plimbatul copilului trebuie sa fie un prilej de bucurie atat pentru el/ea cat si pentru mamica. Pastrati-va calmul atunci cand bebelusul plange. Nu intrati in panica. Teama, panica se va transmite copilasului care va plange si mai tare.

Fii intotdeauna increzatoare in calitatile de mama cu care fiecare femeie se naste, apoi le dezvolta cand vine vremea. Nimeni nu comunica mai bine cu nou-nascutul decat mamica lui, care treptat va incepe sa-I cunoasca obiceiurile si preferintele.

Asigura-ti o alaptare cat mai facila cu sutiene pentru alaptare si bluze care sa iti ofere acces rapid la san. 
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!