🌸Bucură-te de Reduceri și Transport Gratuit la Orice comandă! 🌸

Ce alimente nu ai voie să consumi în sarcină

Ce alimente nu ai voie să consumi în sarcină

Chiar de la începutul sarcinii sau de la confirmarea acesteia de către medicul ginecolog, este posibil ca medicul care îți urmărește sarcina să te avertizeze cu privire la o serie de alimente pe care trebuie să le abordezi cu precauție. Deși pe parcursul celor 9 luni sau 40 de săptămâni ne putem întâlni cu tot felul de pofte, întotdeauna este bine să luam în considerare sfatul medicului referitor la alimentele pe care le putem consuma. 

Pește

Peștele este unul dintre alimentele care ridică adesea semne de întrebare atunci când vine vorba de consumarea lui pe timp de sarcină și, cu siguranță, și tu te întrebi dacă este sigur sau nu. Ei bine, este important de știut faptul că acesta este un aliment bogat în proteine, fier și zinc, acești nutrienți jucând un rol destul de important în dezvoltarea și creșterea celui mic. Cu toate astea, anumite tipuri de pește pot conține cantități foarte mari de mercur, fapt ce poate reprezenta un risc pentru o femeie gravidă. Consumul ridicat de mercur poate afecta dezvoltarea normală a creierului și sistemului nervos al copilului.

Ce este bine să eviți:

Peștii mari prădători precum rechinul, peștele sabie sau macroul rege;
Peștele crud sau scoicile ex: sushi, sashimi, pește afumat sau fructe de mare congelate negătite.

Ce poți consuma:

  • Somon;

  • Hering;

  • Sardine;

  • Pește anșoa;

  • Păstrăv;

  • Macrou de ocean;

  • Creveți;

  • Ton: cu recomandarea de a nu consuma mai mult de 170 de grame de ton alb pe săptămână.


O recomandare importantă de care să ții cont este să limitezi consumul de pește la o cantitate maximă de 340 de grame pe săptămână, pentru a evita orice fel de problemă.

 


🍼 Citește articolul nostru despre evoluția sarcinii:👶 


 



Ouă crude

Ouăle pot conține Salmonella, un gen de bacterie patogenă intestinală care cauzează toxiinfecții alimentare și care este periculoasă atât pentru persoanele normale, cât și pentru femeile însărcinate. Singurul mod de a distruge această bacterie de pe ouă este prin gătirea sau fierberea acestora, până când atât albușul, cât și gălbenușul devin solide.
Este recomandat să eviți orice produs din comerț care are ou în compoziția sa pentru a evita orice fel de complicații. Atunci când gătești acasă, ai grijă să nu împrăștii oul crud peste alte alimente sau ustensile și spală bine orice suprafață ia contact cu el. Această bacterie poate sta chiar și pe coaja oului, așa că asigură-te că te speli bine pe mâini după atingerea lui.

Lapte și produse din lapte nepasteurizate

Laptele și produsele din lapte nepasteurizate pot conține o bacterie denumită listeria, care poate cauza toxiinfecții alimentare. Pentru persoanele sănătoase această bacterie nu reprezintă un risc foarte mare, însă pentru făt poate fi fatală.

Astfel, este recomandat să eviți laptele nepasteurizat sau orice fel de brânzeturi moi, precum feta, gorgonzola, brie, camembert etc. Poți consuma liniștită în schimb, brânzeturi tari, precum gouda, cheddar, parmezan, telemea, emmental etc. Dacă totuși simți că nu te poți lipsi de cele moi, consumă doar brânzeturi prelucrate din lapte pasteurizat pentru a evita orice situație neplăcută.

Carne crudă sau gătită în sânge

Carnea crudă sau negătită poate fi infectată cu diverse bacterii, ce pot crea diverse complicații în cazul unei femei însărcinate. Aceste bacterii sunt denumite toxoplasmă și salmonella, și pot fi ucise doar prin gătirea corespunzătoare a cărnii. Toxoplasma este o bacterie ce poate cauza avortul sau chiar decesul copilului la naștere.
 
Sucuri din fructe nepasteurizate sau din legume

Sucurile naturale sunt o sursă foarte importantă de proteine, mai ales în timpul unei sarcinii. Cu toate astea, este bine de evitat orice suc natural nepasteurizat, inclusiv cele presate la rece. Fără procesul de pasteurizare, alimentele pot transporta bacterii ce pot crea diverse complicații alimentare și care pot provoca avorturi spontane, travaliu prematur și nașteri mortale.
 
Germeni cruzi sau gătiți insuficient

Germenii cruzi sau negătiți suficient pot fi purtători de diverse bacterii, ce nu pot fi înlăturate doar prin simpla lor spălare. Astfel, este recomandat să eviți grâul, lucerna, trifoiul sau ridichile, iar în cazul în care nu dorești să renunți la acestea, ai grijă să te asiguri că nu le consumi crude sau gătite necorespunzător.

Ficatul sau produsele din ficat

Ficatul conține cantități mari de retinol ( un tip de vitamina A), iar acumularea în exces a acestuia în organism poate ridica probleme în dezvoltarea normală a copilului.
Astfel, este important să elimini consumul de ficat, produse din ficat și chiar și suplimente pe bază de retinol, precum uleiul din ficat de cod.
 

Alimente de evitat în sarcină

Dulciuri, carbohidrați și fast-food
Poftele sunt o luptă grea pe care o mare parte din mămici trebuie să o ducă pe toată durata sarcinei, iar tentația de a consuma alimente nesănătoase este foarte mare. Deși nu este neapărat o regulă bătută în cuie, este recomandat să eviți aceste tipuri de alimente pe cât posibil. Este important să îți creezi o dietă cât mai sănătoasă, care să te ajute atât pe tine să treci mai ușor peste aceste luni, cât și pe cel mic să se dezvolte armonios și să-și ia nutrienții necesari.
 

Alimente bogate în nitrați

Alimentele bogate în nitrați pe care ar trebui să le eviți în sarcină sunt următoarele:
Crenvurști și carne afumată: aceste alimente pot fi nocive pentru făt deoarece au un potențial oncogen destul de ridicat;
Produse îndulcite cu îndulcitori artificiali: aceștia au efecte negative pe termen lung și pot pune în pericol copilul;
Soia și coloranții alimentari.
 

Cafeină în exces

Deși nu este aliment, cantitatea de cafeină permisă în sarcină este un subiect mult discutat, iar părerile sunt foarte împărțite. Astfel, cel mai bine ar fi să încerci să eviți orice exces și să limitezi consumul, pe cât posibil, la mai puțin de 200 mg de cafeină pe zi, pentru a evita orice fel de risc.
 
Alcool

Alcoolul în sarcină este un alt subiect foarte important. De-a lungul anilor, cercetătorii au încercat să afle care este cantitatea exactă de alcool ce ar putea fi consumată în siguranță de către o viitoare mămică, însă cercetările nu au ajuns încă la o concluzie. Tot ce se știe cert este că alcoolul îți poate afecta copilul, așa că cel mai bine ar fi să îl eviți complet atât pe perioada sarcinii, cât și pe perioada alăptării.
 

Fructe interzise în sarcină

Mituri despre fructe

Consumul de fructe este foarte important în sarcină deoarece acestea te vor ajuta să îți iei toate vitaminele și nutrienții necesari pentru tine și copilul tău. Și deși suntem sigure că știi deja asta, cel mai probabil te întrebi ce ai voie să consumi și ce nu.
Așadar, pentru că există multe mituri și zvonuri legate de acest subiect, ne-am gândit să vorbim puțin de așa zisele „fructe interzise” în sarcină. Iată care sunt acestea și care este adevărul de fapt:

Fructe de pădure și căpșuni: Aceste fructe sunt considerate interzise în sarcină deoarece pot provoca alergii. Însă, asta nu înseamnă că orice viitoare mămică ar trebuie să le evite. Atâta timp cât știi că nu ai astfel de probleme și, bineînțeles, doctorul îți spune că este ok, le poți consuma liniștită.  Fructele de pădure și căpșunile sunt o sursă foarte bună de vitamina C, carbohidrați sănătoși, antioxidanți și fibre;

Struguri: Aceștia sunt considerați interziși doar din cauza faptului că pot cauza probleme mămicilor cu gastrită și reflux gastroesofagian. Dacă tu nu te confrunți cu astfel de probleme, nu ai niciun motiv să îi eviți. Consumul de struguri poate crește aportul de vitamina C și K, folat, antioxidanți, fibre, acizi organici și pectină;

Ananas: O vorbă din bătrâni spune că ananasul poate provoca avort spontan. Este însă oare și adevărat? Ei bine, în spatele acestui mit stă bromelaina, o substanță ce se găsește în coaja și cilindrul central al ananasului. Această enzimă descompune proteinele de pe limba și poate provoca mici reacții alergice, de aici și pișcăturile pe care le poți resimți atunci când consumi ananas. Deși nu este recomandat să exagerezi cu consumul de ananas fie că ești însărcinată sau nu, acesta nu ar trebui evitat pe timp de sarcină. El conține vitamina C din belșug, fapt ce te va ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos, iar aroma sa te va ajuta să își ții pofta de dulce sub control;

Pepene: Acesta este considerat interzis în sarcină datorită nivelului său ridicat de zahăr. Însă, atâta timp cât nu este mâncat în exces, acesta este chiar recomandat în sarcină. Pepenele sporește nivelul de energie, reduce umflăturile, îndepărtează arsurile la stomac s.a.m.d.

Banane: Acestea sunt considerate interzise tot datorită nivelului de zahăr și din cauza faptul că pot agrava anumite alergii. Dar, consumate cu moderație și la sfatul doctorului acestea îți vor aduce numai beneficii. Ele reduc stările de greață, combat constipația, ajută la retenția de apă etc…
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!