Chiar de la începutul sarcinii sau de la confirmarea acesteia de către medicul ginecolog, este posibil ca medicul care îți urmărește sarcina să te avertizeze cu privire la o serie de alimente pe care trebuie să le abordezi cu precauție. Deși pe parcursul celor 9 luni sau 40 de săptămâni ne putem întâlni cu tot felul de pofte, întotdeauna este bine să luam în considerare sfatul medicului referitor la alimentele pe care le putem consuma.
Pește
Peștele este unul dintre alimentele care ridică adesea semne de întrebare atunci când vine vorba de consumarea lui pe timp de sarcină și, cu siguranță, și tu te întrebi dacă este sigur sau nu. Ei bine, este important de știut faptul că acesta este un aliment bogat în proteine, fier și zinc, acești nutrienți jucând un rol destul de important în dezvoltarea și creșterea celui mic. Cu toate astea, anumite tipuri de pește pot conține cantități foarte mari de mercur, fapt ce poate reprezenta un risc pentru o femeie gravidă. Consumul ridicat de mercur poate afecta dezvoltarea normală a creierului și sistemului nervos al copilului.
Ce este bine să eviți:
Peștii mari prădători precum rechinul, peștele sabie sau macroul rege;
Peștele crud sau scoicile ex: sushi, sashimi, pește afumat sau fructe de mare congelate negătite.
Ce poți consuma:
-
Somon;
-
Hering;
-
Sardine;
-
Pește anșoa;
-
Păstrăv;
-
Macrou de ocean;
-
Creveți;
-
Ton: cu recomandarea de a nu consuma mai mult de 170 de grame de ton alb pe săptămână.