Călătoriile, asemeni cărților sunt ”ferestre-n ziduri”. Te ajută să afli răspunsul celor mai arzătoare interogații, aparent retorice, îți amplifică semnificativ cunoștințele, te binedispun și îți îmbunătățesc calitatea vieții.
Călătorind și descoperind necunoscutul, vei ajunge să te dezvolți în egală măsură pe toate planurile: fizic, emoțional, spiritual și mental.
Dacă înainte de a rămâne însărcinată, iubeai drumețiile și libertatea pe care ți-o insuflau, după ce vei naște, nu le renega! Adaptează excursiile noii formule!
Copiii sunt în general foarte ușor adaptabili. Veți putea descoperi lumea, împreună! Iată cum:
Ține cont de timp în anotimp!
Alege destinația potrivită în funcție de perioada în care copilul vine pe lume!
- Dacă se naște iarna, pregătirea pentru exterior se va face treptat. Prima recomandată este baia de aer la fereastră câteva minute pe zi. Dacă nu sunt temperaturi extreme - mult cu minus, vei începe cu plimbări scurte în parc de 10-20 de minute, de preferat în jurul prânzului când, de regulă, este maxima zilei. Îi poți face cunoștință cu muntele din primele luni! După 6 luni, îl poți chiar plimba cu sania! Cumpără-i hainuțe adecvate, husă de iarnă pentru căruț, ține mereu aproape o pătură groasă și pufoasă și savurează din plin magia iernii!
- În cazul în care se naște vara, plimbările sunt recomandate dimineața și seara atunci când temperaturile sunt ușor suportabile. Poți merge cu el la mare, dar dacă are sub 6 luni, nu-l expune direct la soare pentru că există un risc crescut de a face șoc termic! Îl poți duce dimineața pe plajă pentru aerosoli, iar seara vă puteți bucura de briză. Asigură-te că îl imbraci în haine vaporoase, lejere unele chiar cu protecție UV pentru a diminua riscurile expunerii la soare!
- Toamna, dacă nu bate vântul foarte tare și sunt doar rafale scurte, puteți da o fugă prin pădure să vă delectați cu fotografia frunzelor căzute, ori pe malul unui lac să vedeți apusurile! În cărucior sau în sistemul de purtare, o plimbare la aer curat poate fi motivația unui somn bun!
- Primăvara, nu vine cu limite foarte mari. Sunt temperaturi potrivite și puteți ieși foarte des la plimbare. Copacii înfloriți, numeroasele flori care se trezesc la viață, trilurile păsărelelor recent întoarse, pot fi adevărate atracții pentru cel mic.
Hai curaj, întocmește-un bagaj!
Dimensiunea, conținutul și numărul geamantanelor din concedii variază în funcție de vârsta copilului, timpul petrecut în viitoarea destinație și mijlocul de transport cu care veți călători.
Dacă optezi pentru avion, e bine de știut că nu vei putea face asta decât după ce bebelușul va avea o săptămână! Călătoria se realizează doar cu prezența unui adult! Vei ține copilul în brațe, centura lui va fi prinsă de a ta. Majoritatea companiilor aeriene oferă gratuit posibilitatea unui bagaj suplimentar de aproximativ 5 kg (în care poți transporta lucruri sau alimente pentru copil), pe lângă cel de mână și transportă gratis căruciorul în cala aeronavei. Dacă ai de pregătit hrana copilului, personalul avionului te ajută în acest sens.
Dacă alegi călătoria cu mașina, tren, autobuz, scoica nu trebuie să lipsească! Aceasta este special concepută și răspunde necesităților de dezvoltare ale copilului în primul an din viață. Sunt recomandate drumurile scurte și pauzele la fiecare jumătate de oră! Copilul trebuie ridicat, pentru că nu are un control total asupra capului, iar funcția respiratorie este imatură.
După vârsta de un an, poate călători în scaunul auto. E important ca acesta să confere siguranță și confort copilului, în special în poziția de somn.
Elemente definitorii pentru bagajul celui mic:
- Materie primă pentru hrană:
Dacă folosește lapte praf, în perioada călătoriei, ia mai multe doze (formulă și apă) decât estimezi că va mânca. E bine să previi! Puseele de creștere se ivesc când te aștepți mai puțin. Mai ai nevoie de biberoane, minim 2!
Dacă bebelușul este hrănit natural, asigură-te că pui în valiză haine pentru alăptare! Rochii, sutiene sau costume de baie. Ai aici câteva exemple:
În cazul în care a început și diversificarea, ia cu tine ustensile (blender, răzătoare) și veselă adecvată (castroane, tacâmuri, cană pentru apă), borcane cu mâncare gata preparată pentru cazuri extreme, biscuiți și alte mici gustări preferate.
- Haine:
Verifică prognoza! E bine să ai haine variate. Pune în bagaj body-uri (mânecă scurtă, mânecă lungă), tricouri, pantaloni (lungi și scurți, dacă alegi o destinație caldă), pijamale, hanorac, pulover, accesorii pentru cap (fes, pălărie, șapcă), rochițe (dacă este fetiță), șosete, dresuri, încălțăminte, geacă impermeabilă ori pelerină de ploaie! Alege piese din materiale hipoalergenice, ușor de îmbrăcat!
Raportează cantitatea hainelor la numărul de zile în care veți fi plecați! Să ai în vedere minim 2 schimburi pe zi!
- Produse de igienă:
Scutece (normal și de apă dacă este cazul), șervețele umede, cearșaf impermeabil pentru schimbat, cremă corp, prosoape, gel de duș, șampon, unghieră, cremă pentru iritații, periuță și pastă de dinți, cremă cu factor ridicat de protecție.
- Medicamente:
Antitermice, termometru, produse pentru colici, gel pentru dentiție, ser fiziologic, aspirator nazal, picături și servețele oftalmice, dezinfectant (betadină), plasturi, gel calmant pentru înțepături, sirop pentru alergii sau tuse, antidiareice, spirt plus alte vitamine ori suplimente (recomandate de pediatru) de care are nevoie în cazul unor carențe.
- Accesorii – transport, baie și somn:
Plimbările vor fi variate, de aceea este bine să ai atât un căruț ușor pliabil cât și un sistem de purtare.
Pentru băiță, alege o piscină gonflabilă de mici dimensiuni în care poți pune o salteluță de petale pluș în formă de floareca cea de aici! Experiența băiței va fi ca cea de acasă!
Dacă bebelușul este învățat să doarmă singur, asigură-te că varianta de cazare pentru care ai optat îți pune un pătuț la dispoziție! În caz contrar, ia cu tine unul pliabil și o lenjerie adecvată!
Pentru adeptul co-sleepingului, pune în bagaj o pătură și o lenjerie de acasă! Pielea lui este foarte sensibilă, trebuie protejată! Evită posibilitatea unor căzături, luând în bagaj o potecție laterală. Se pliază și ocupă foarte puțin spațiu.
- Jucării-obiecte preferate
Are o jucărie fără de care nu doarme, ori vreuna care îl amuză copios? Ei bine, ia-le în vacanță! Îi va face o deosebită plăcere să se joace cu ele! Ia și o carte pentru lectura de seară dacă așa e ritualul acasă!
Vacanța-i minunată, când familia e toată!
Pentru cei mici faptul că petrec cu voi 24h din 24 este grozav! Nu mai există bariera unui program, se bucură în egală măsură, simultan, de amândoi părinții. Ce poate fi mai minunat?
Voi, relaxați-vă! Este un moment prielnic de a vă încărca bateriile și de a explora noi orizonturi!
Faceți multe fotografii împreună! Veți imortaliza astfel momente spontane de fericire!
Noile aventuri, marile descoperiri îi vor face pe cei mici să capete mare încredere în forțele proprii și îi vor aduce multe plusuri în ceea ce privește dezvoltarea cognitivă. Ocazia de a petrece timp în medii diferite și interacțiunea cu oameni noi, pun bazele inteligenției emoționale! Nu va fi xenofob ci un copil sociabil, echilibrat care se va descurca în orice situație!
Pe măsură ce va crește își va exprima propriile dorințe în materie de călătorii. Va dori să vadă diverse muzee, acvarii, grădini zoologice ori safariuri. Va vrea să călătorească cu avionul, elicopterul, balonul cu aer cald, sau chiar cu nave spațiale și rachete.
Curiozitatea și imaginația lor fuzionează în cel mai interesant mod posibil! Dă-le aripi pentru a zbura către necunoscut, încredere de a-și împlini visele și curaj pentru a schimba lumea!