🌸Bucură-te de Reduceri și Transport Gratuit la Orice comandă! 🌸

Pusee de creștere la bebeluși - Sfaturi pentru mămici

Pusee de creștere la bebeluși - Sfaturi pentru mămici

Tocmai când credeai că ai reușit să îl obișnuiești pe cel mic cu un program rezonabil de somn și alăptat, s-ar putea că totul să se dea complet peste cap. Iar dacă te întrebi de ce se întâmplă asta, răspunsul stă în spatele unor perioade numite puseuri de creștere și de care se va lovi destul de des în primul său an de viață.

Ce sunt puseele de creștere și când apar?

Un puseu de creștere se referă la o perioadă foarte scurtă de timp în care bebelușul tău va avea parte de o creștere intensă și foarte rapidă. Aceste etape de creștere apar de obicei atunci când bebelușul are aproximativ 2-3 săptămâni, 6 săptămâni, 3, 4, 6 și 9 luni. Ele se întind în general pe o perioadă de câteva zile, până la maxim o săptămâna. În aceste zile, cel mic va fi mai agitat, va dormi mai puțin și va mânca mai mult decât în mod normal.

Cu toate acestea, la unii bebeluși puseurile de creștere pot fi inexistente sau pot apărea în alte perioade decât cele menționate anterior. Ține minte că fiecare micuț este diferit și nu totul se va întâmpla așa cum scrie în carte.

 La două-trei săptămâni

Simptomele specifice acestor săptămâni, cel mai probabil, nu vor trece neobservate. În această săptămână, cel mic va creștere cantitatea de lapte pe care o consumă, își va modifica programul de somn și este posibil să manifeste și câteva episoade de plâns mai serioase decât până acum.

La șase săptămâni

În această etapă, creștere se va vedea cu ochiul liber. Copilul va lua mai mult în greutate, se va înălța și i se va extinde circumferința craniană.

La trei luni

Acest puseu va aduce atât schimbări plăcute, cât și neplăcute. Partea frumoasă este că cel mic va începe să își susțină singur capul, să își descopere și dezvolte simțurile și să se miște mai mult. Partea mai puțin plăcută este ca va fi agitat, înfometat și se va trezi mult mai des noaptea.

La patru luni

În această perioadă, greutatea sa va fi aproximativ dublă față de cea cu care s-a născut, îi se va dezvolta mai bine motricitatea, vederea și va aprecia mai bine distanțele.

La șase luni

Această perioadă va coincide cu cea în care trebuie începută diversificare, iar pofta și nevoia de hrană a celui mic va fi foarte mare. Acesta este posibil să manifeste stări de nervozitate, agitație și alt fel de schimbări comportamentale, precum și modificarea ritmului de somn.

La nouă luni

În această perioadă, cel mic va trece prin ultimul puseu de creștere al primului său an de viață. Creșterea va fi semnificativă și cel  mai probabil și starea lui de agitație și foame va fi copleșitoare.

Semne și simptome pusee de creștere

După cum am menționat și anterior, este foarte probabil să existe unele schimbări de comportament atunci când micuțul tău se confruntă cu aceste puseuri de creștere. Deși fiecare copil poate răspunde diferit la efortul cauzat de această creștere, iată cele mai comune simptome întâlnite:

Foame crescută: bebelușul va dori să mănânce din ce în ce mai mult și cel mai probabil nu va fi niciodată mulțumit când te oprești din a-l mai hrăni;
Stări de agitație și nervi: acestea sunt cauzate în mare parte din cauza faptului că programul de somn și masă cu care era obișnuit până acum se schimbă dintr-o dată;
Somn scurt și agitat: cel mic se va trezi din cauza foamei pe timp de noapte și tot din cauza acestui lucru nu se va odihni cum trebuie și cât trebuie;
Somn mai intens și mai lung: foarte rar, dar mai există și mămici norocoase.

Un alt aspect important de știut este faptul că propriul tău corp este posibil să simtă când se apropie aceste puseuri de creștere. În aceste perioade, este foarte posibil să te simți mai înfometată și mai însetată deoarece corpul tău se va pregăti pentru a mări producția de lapte. Așadar, dacă ai vreodată dubii, tot ce trebuie să faci este să îți asculți propriul corp.

Sfaturi pentru gestionarea puseurilor de creștere la copii


 

Dacă observi că cel mic prezintă simptomele de mai sus, iată ce poți face ca să îl ajuți:

Hrănește-l mai mult dacă îți cere: pentru a se dezvolta armonios și în ritmul potrivit, corpul său are nevoie de hrana și vitaminele necesare pe care cel mic le obține din alaptat sau mâncare ( în cazul celor mai mărișori). Iar pentru a face alaptarea mai ușoară, îți venim în ajutor cu bluze pentru alăptare pentru orice moment și loc al zilei.;
Ajută-l pe cel mic să doarmă liniștit: creează mediul potrivit în camera sa, hrănește-l înainte de culcare și încearcă să nu-l lași să doarmă foarte mult pe timpul zilei;
Fii răbdătoare și iubitoare: oferă-i atenție și iubire suplimentară și încearcă să petreci cât mai mult timp cu el făcând diverse activități care îi plac și îl liniștesc, precum plimbări pe afară, cântat, legănat, citit ș.a.m.d;
Acordă o atenție sporită asupra sănătății generale a bebelușului: dacă apar alte simptome decât cele menționate anterior, precum deshidratare, iritații sau orice altceva, recomandarea este să te consultați cu medicul pediatru cât mai repede;
Ai grijă de tine: pentru a putea să îi oferi tot ce are nevoie și îți cere, trebuie să te asiguri că și tu ai parte de ceea ce ai și tu nevoie la rândul tău. Doar știi vorba aia…mămică fericită, copil fericit!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!