Dragile noastre burtici si Hotmamici,
Cum bine stiti, pentru o viata sanatoasa si pentru a oferi bebelusului cel mai bun inceput de viata, consumul de alimente nutritive este esential, mai ales in timpul sarcinii. Suntem aici ca sa va detaliem cateva alimente sanatoase pe care le puteti consuma atunci cand sunteti gravidute, astfel incat sa va asigurati necesarul benefic de nutrienti 😊:
1. Produsele lactate precum laptele, branza si iaurtul sunt principalele alimente care ofera proteine si calciu pentru a satisfice nevoile micutului in crestere. Aceste produse ofera cantitati considerabile de fosfor, vitamine B, magneziu si zinc, insa daca aveti intoleranta la lactoza trebuie sa va adresati medicului inainte de a le consuma.
2. Leguminoasele sunt surse excelente de fibre, proteine, fier, acid folic si calciu pe baza de plante de care organismul are nevoie in timpul sarcinii. Folatul este vitamina B (B9) esentiala atat pentru bebelus cat si pentru mamica, mai ales in primul trimestru. Luati in considerare adaugarea de leguminoase in dieta dumneavoastra cu mese la care puteti alterna hummus, paine prajita cu cereale integrale, fasole neagra sau linte.
3. Cartofii dulci deliciosi ce contin betacaroten sunt vitali pentru dezvoltarea bebelusului. Tot ce trebuie sa faceti este sa tineti cont sa echilibrati cantitatile de surse de vitamina A pe baza de animale, care pot provoca toxicitate. Din fericire, cartofii dulci sunt o sursa ampla si de fibre care te mentin satula mai mult timp si imbunatatesc si sanatatea digestiva.
4. Somonul, generos in acizi grasi esentiali omega-3 ajuta la dezvoltarea creierului si a ochilor bebelusului. De asemenea, somonul este si o sursa naturala de vitamina D, necesara pentru sanatatea oaselor si pentru functia imunitara.
5. Oualele sunt un nutrient fundamental in timpul sarcinii, mai ales ca ajuta la prevenirea anomaliilor in dezvoltarea creierului si coloanei vertebrale ale bebelusilor. Un singur ou intreg contine aproximativ 147 miligrame (mg) de colina, care va va apropia de aportul actual recomandat de colina de 450 mg pe zi in timpul sarcinii.
6. Broccolii cei controversati, au si beneficii pe masura daca ii consumati precum: fibre, vitamina C, vitamina K, vitamina A, calciu, fier, acid folic si potasiu. Totodata consumul acestora, contribuie la reducerea riscului privind greutatea mica la nastere a copiilor. Intr-un smoothie sau intr-o reteta simpla, nu ezitati sa ii adaugati. Poate fi chiar delicios! 😊
7. Carnea de vita, de porc sau de pui sunt surse excelente de proteine. De exemplu, carnea de vita si cea de porc sunt bogate in fier, colina si vitamina B de care veti avea nevoie in cantitati mai mari in timpul sarcinii. Asocierea alimentelor bogate in vitamina C, cum ar fi portocalele sau ardeiul gras, impreuna cu alimentele pe baza de fier pot contribui, de asemenea, la cresterea absorbtiei.
8. Fructele de padure detin carbohidrati sanatosi, vitamina C, fibre si antioxidanti si nu provoaca cresteri majore ale zaharului din sange. Acestea sunt si o gustare excelenta, deoarece contin atat apa, cat si fibre si ofera multa aroma si nutritie, dar cu putine calorii. Unele dintre cele mai bune fructe de padure in timpul sarcinii sunt afinele, zmeura, fructele de goji, capsunile si fructele de acai, potrivite pentru smoothie-uri energizante.
9. Cerealele integrale precumul ovazul, quinoa, orezul brun, boabele de grau si orz sunt alimente bogate in fibre, vitamine si compusi vegetali si completeaza la gravidute, lipsa de vitamine B, fibre si magneziu. Si vestea cea buna este ca pot fi incluse cu usurinta in numeroase retete! 😊
10. Avocado este un fruct ce contine fibre, vitamina B, vitamina K, potasiu, cupru, vitamina E si vitamina C. Datorita continutului ridicat de grasimi sanatoase (folat si potasiu) acesta contribuie la regenerarea pielii, creierului si tesuturilor micutului. Avocado contine mai mult potasiu decat bananele, asa ca le puteti utiliza pentru guacamole, salate, si alte mese savuroase.
11. Fructe uscate sunt surse importante de calorii, fibre si numeroase vitamine si minerale. De exemplu, prunele sunt bogate in fibre, potasiu si vitamina K insa este recomandat sa nu consumati mai mult de o portie pe zi deoarece contin zahar.
12. Uleiul de ficat de peste este bogat in acizi grasi omega-3, care sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului si a ochilor bebelusului. O singura portie (1 lingura sau 15 ml) de ulei de ficat de peste ofera aportul zilnic recomandat de omega-3, vitamina D si vitamina A, insa si in acest caz, nu trebuie sa nu depasiti mai mult de o portie pe zi.
13. Apa, consumata in timpul sarcinii poate reduce riscul de infectii ale tractului urinar, care sunt frecvente in aceasta perioada. Este recomandat femeilor insarcinate sa bea zilnic aproximativ 2,3 litri de apa, deoarece deshidratarea poate aparea cu simptome precum dureri de cap, anxietate si oboseala.
In cele din urma, ceea ce consumam este de fapt sursa principala de hrana a bebelusului. Este important sa ne asiguram ca ii oferim acel “Start” sanatos in viata de care va avea nevoie. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa fim atente sa alegem produse sanatoase si proaspete pentru consum. Impreuna, sustinandu-ne si impartasindu-ne cele mai bune practice, si tinand cont de recomandarile medicilor, vom reusi sa depasim cu bine perioada sarcinii si sa ne pregatim pentru sosirea bebelusului.
Echipa Hotmama va ureaza sarcina usoara, cu multe bucurii. Si, bineinteles, o mamica sanatoasa are o gardebora generoasa, va invitam sa va inspirati din noile modele de interior si exterior, pentru sarcina si alaptare:
Camasi de noapte pentru sarcina si alaptare
Rochii pentru gravide
Rochii pentru alaptare
Costume de baie pentru gravide
Pantaloni comozi