Există 3 semne clare care arată că bebelușul tău este pregătit pentru primele sale alimente solide, alături de laptele matern sau laptele praf pentru sugari.
Acestea sunt următoarele:
-
Stă în fund fără ajutor și ține capul neclintit;
-
Își coordonează ochii, mâinile și gura, astfel încât să poată privi mâncarea, să o ridice și să o bage singuri în gură;
-
Poate înghiți mâncarea.
Dacă și cel mic al tău prezintă aceste semne, află din acest articol tot ce trebuie să știi despre procesul de diversificare.
Ce este diversificarea?
Diversificarea reprezintă un proces de introducere treptată a fructelor, legumelor și a diferitelor surse de proteine și grăsimi în dieta bebelușului.
Diversificarea marchează, de asemenea, o etapă foarte importantă în viața copilului tău. Este important să fii calm, să ai răbdare și să ai încredere în copil, chiar dacă primele câteva piureuri ajung pe podeaua din bucătărie.
O abordare bună pentru a începe acest proces este să îi dai celui mic mai întâi hrana, iar mai apoi să-i oferi ușor câteva linguri din aceasta. Este important să ai în minte faptul că acest proces nu îi este familiar și că acesta are nevoie de o perioadă de acomodare.
De asemenea, pe toată durata procesului trebuie să ai în vedere că alăptarea este încă cel mai important nutrient din alimentația celui mic. Iar pentru a ușura acest moment special atât pentru tine, cât și cel mic, avem o colecție de haine care să îți vină în ajutor.
Când se începe schema de diversificare?
Diversificarea se începe între luna a 4-a și a 6-a a copilului, în general. Începerea acestui proces depinde foarte mult de starea lui de sănătate, de dezvoltarea și/sau de capacitățile sistemului său digestiv.
Din această cauză, este recomandat să te sfătuiești cu medicul pediatru înainte, pentru că doar acesta este capabil să decidă asupra începutului diversificării alimentare.
Tabel diversificare bebeluși pe luni
Mâncarea sănătoasă și recomandată celui mic (conform tabelului) include o mare varietate de alimente proaspete din cele patru grupuri de alimente sănătoase:
-
Fructe și legume
Fructele și legumele oferă copilului energie, vitamine, antioxidanți, fibre și apă. Acești nutrienți ajută la protejarea bebelușului de boli mai târziu în viață, inclusiv boli precum bolile de inimă, accident vascular cerebral și unele tipuri de cancer.
Este o idee bună să oferi bebelușului tău fructe și legume la atât la fiecare masă, cât și pentru gustări.
Încearcă să alegi fructe și legume de diferite culori, gusturi și texturi, atât proaspete, cât și gătite.
Spală fructele pentru a îndepărta murdăria sau substanțele chimice și lasă pielea comestibilă, deoarece aceasta conține substanțe nutritive.
-
Proteine
Alimentele bogate în proteine includ carnea slabă, peștele, puiul, ouăle, fasolea, lintea, năutul, tofu și nucile. Aceste alimente sunt foarte importante pentru creșterea și dezvoltarea musculară a copilului tău.
Proteinele conțin și alte vitamine și minerale utile, precum fier, zinc, vitamina B12 și acizi grași omega-3. Fierul și acizii grași omega-3 din carnea roșie și peștele gras sunt deosebit de importanți pentru dezvoltarea creierului celui mic.
-
Lactate
Principalele produse lactate sunt laptele, brânza și iaurtul. Aceste alimente sunt surse bune de proteine și calciu.
Lactatele pot fi introduse de la vârsta de aproximativ șase luni, dar cu recomandare că laptele matern sau formula pentru sugari să fie principala băutură a bebelușului tău până la vârsta de 12 luni.
-
Alimente din cereale
Alimentele din cereale includ pâine, paste, tăiței, cereale pentru micul dejun, cușcuș, orez, porumb, quinoa, mămăligă, ovăz și orz. Aceste alimente oferă copiilor energia de care au nevoie pentru a crește, a se dezvolta și a învăța.
Alimentele din cereale cu un indice glicemic scăzut, precum pastele integrale și pâinea, îi vor oferi copilului tău energie de durată și îl vor menține satul pentru mai mult timp.
5 rețete diversificare
Iată 5 rețete simple pentru schema de diversificare a bebelușului tău:
-
Supă de legume (de la 6 luni)
Supa de legume este una dintre cele mai potrivite rețete de mâncare pentru bebeluși, care poate fi oferită sugarului și, în general, este o rețetă pe care adulții și copiii o iubesc. Este, de asemenea, o rețetă sănătoasă și conține mulți nutrienți importanți. Poți folosi mai multe tipuri de legume pentru a o prepara, dar este întotdeauna o idee bună să începi doar cu dovlecei, morcovi și cartofi. Le poți face cu apă sau cu supă de pui.
Ingrediente:
Legume proaspete (dovlecel, morcov, cartofi), apă sau bulion de pui, fără sare sau condimente
Preparare:
Taie cartofii, morcovii și dovleceii și pune puțină apă. Fierbe legumele în puțină apă cât să le acopere, până când textura devine complet moale. Apoi, scoate-le și amestecă-le într-un blender cu apa proprie.
-
Piure de dovlecel cu carne (de la 7 luni)
Ingrediente:
Ceapă, carne tocată, dovlecel, apă, ulei
Preparare:
Pune la foc o jumătate de lingură de ulei și o linguriță de ceapă tocată mărunt. Amestecă până se călește bine ceapa. Adaugă o jumătate de cană de carne tocată fină și amestecă până se rumenește. Pregătește dovlecelul, taie-l în inele mici, pune-l într-un recipient cu apă pe foc pană fierbe și apoi filtrează din apa. Amestecă dovlecelul cu carnea și pune-l în blender până obții un amestec moale. Poți înlocui dovlecelul cu un alt tip de legume, precum cartofii sau spanacul.
-
Piure de linte și morcovi (de la 8 luni)
Ingrediente:
¼ cană de linte roșie spălată, 1 ceapă verde feliată, 2 morcovi curățați și tăiați, ¾ cană de bulion de pui ( nesărat), 1 lingură de ulei.
Preparare:
Prăjește ceapa verde câteva minute în câteva picături de ulei. Adaugă bulionul de pui nesărat și lintea. Redu focul și lasă lintea să fiarbă încet timp de 10 minute. Adaugă morcovii și fierbei timp de 10 minute sau până când morcovii și lintea devin fragezi. Amestecă-le sau pasează-le până când obții consistența dorită.
-
Rețetă de broccoli cu pui (de la 9 luni)
Ingrediente:
50 g buchete de broccoli, 10 g griș fin de grau, 10 g cotlet de pui, ½ linguriță ulei de rapiță, 100 ml apă slab mineralizată sau de izvor
Preparare:
Spală și taie buchețelele de broccoli în bucăți mici. Toarnă bucățile de broccoli într-un castron, adaugă puiul, grisul și apa, acoperă și gătește-le în cuptor până sunt gata. Amestecă-le apoi cu ajutorul unui mini tocător până când obții un piure foarte fin și adăugă ulei de rapiță.
-
Piure de spanac cu bulgur de pui (de la 10 luni)
Ingrediente:15 g cotlet de pui, ¼ morcov (aproximativ 20 g decojit), 1 Spanac, 15 g bulgur, ½ lingură de ulei de măsline, 3 picături de suc de lămâie
Preparare:
Curăță, spală și taie morcovul. Într-o cratiță, pune 1 l de apă nesărată la fiert, fierbe bulgurul și morcovul timp de 20 de minute. Adaugă puiul tăiat cubulețe în tigaie cu 10 minute înainte de sfârșitul gătitului. Scurge apa , toarnă compoziția într-un blender, adaugă spanacul, uleiul de măsline și sucul de lămâie și amestecă totul pentru se obține o textură netedă.
Alimente interzise înainte de 1 an
Iată 5 alimente nerecomandate copiilor sub 1 an :
-
Miere
Mierea (sau alimentele preparate cu miere) este interzisă în primul an, deoarece poate conține bacteria Clostridium botulinum. Deși acestea sunt inofensive pentru adulți, ele pot provoca botulism infantil la copiii sub 1 an. Această boală gravă, dar rareori fatală, poate provoca constipație, supt slăbit, apetit scăzut, letargie și chiar pneumonie și deshidratare.
-
Ciocolată
Ciocolata este unul dintre cele mai nesigure alimente pentru bebeluși, deoarece conține foarte mult zahăr procesat, iar acesta nu este recomandat în dieta copiilor sub 1 an.
-
Lapte de vacă
Laptele de vacă prezintă un conținut ridicat de lactoză, care ar putea afecta burtica bebelușului tău. Prin urmare, acesta ar trebui evitat până când copilul împlinește un an.
-
Carne afumata
Majoritatea cărnurilor afumate conțin nitrați și sunt bogate în sodiu și grăsimi animale, ceea ce înseamnă că ar trebui servite bebelușilor foarte rar spre deloc.
-
Fructe de mare și crustacee
Fructele de mare, în special crustaceele precum creveții și homarii pot provoca alergii sugarilor.
Sfaturi pentru ușurarea procesului de diversificare
Câteva recomandări simple pe care ar trebui să le urmezi atunci când îți hrănești copilul în primul an pot include:
-
Începe cu cantități mici de alimente solide, o linguriță la început și crește încet până la o lingură;
-
Începe cu cereale uscate de orez pentru sugari, amestecate conform instrucțiunilor, urmate de legume, fructe și apoi carne;
-
Introdu întotdeauna un nou aliment treptat. Așteaptă trei până la cinci zile înainte de a introduce un alt aliment nou pentru a evalua posibile reacții alergice, precum diaree, vărsături sau erupții cutanate. Dacă apare vreo reacție, sună de urgență medicul pediatru;
-
Dacă faci propria mâncare pentru copii, este recomandat să gătești piure de mazăre, porumb și cartofi dulci. Nu adăuga sare, zahăr sau alte arome;
-
Când bebelușul tău își poate aduce mâinile și obiectele la gură, poți să scazi încet piureul și să îi oferi mai multe alimente pe care le poate mânca cu mâna. Un copil se va hrăni singur de obicei între 9 și 12 luni și nu va folosi o furculiță sau o lingură decât după vârsta de 12 luni;
-
Majoritatea sugarilor ar trebui să mănânce de trei până la șase ori pe zi (trei mese și două până la trei gustări).
Secțiunea FAQ
Cu ce se începe diversificarea?
Procesul de diversificare trebuie început cu piureuri de legume.
Cum se face tranziția de la piureuri la mâncare solidă?
Odată ce cel mic începe să ducă la gură alimentele moi, poți începe să îi introduci treptat și ceva solid în farfurie pentru a se obișnui cu aceasta.