🌸Bucură-te de Reduceri și Transport Gratuit la Orice comandă! 🌸

5 dintre cele mai corecte poziții pentru alăptarea celui mic (cu ilustrații)

5 dintre cele mai corecte poziții pentru alăptarea celui mic (cu ilustrații)

Atașarea corectă și alăptarea într-o poziție adecvată sunt aspecte foarte importante atât pentru tine, cât și pentru copilașul tău.

Pe lângă beneficiile legate de sănătate și bunăstare, cunoașterea mai multor poziții și tehnici diferite de alăptare poate fi foarte utilă pentru diversele situații și locuri în care o să te afli pe parcursul primului an din viața celui mic.

Așa că, ce-ai zice să pleci pregătită în această călătorie a vieții tale?


 


Cuprinsul articolului

1. Laptele matern și importanța sa
2. Atașarea corectă la sân a bebelușului
3. Pozițiile de alăptare
      3.1. Poziția leagănului
      3.2. Poziția leagănului încrucișat
      3.3. Poziția mingii de fotbal
      3.4. Poziția culcat pe verticală
      3.5. Poziția întinsă lângă cel mic
4. Consecințele unei poziții proaste
5. Beneficiile alăptării la sân
 



 

Laptele matern și importanța sa


evolutia laptelui matern

Laptele matern conține grăsimi, proteine, carbohidrați, minerale și vitamine variabile, și reprezintă sursa primară de nutriție pentru nou-născuți. Acesta ajută la protejarea copilului împotriva infecțiilor și inflamațiilor, și contribuie la dezvoltarea sănătoasă a sistemului imunitar și a microbiomului intestinal.

Pe parcursul perioadei de alăptare laptele matern se schimbă pentru a satisface nevoile unui copil în creștere. Iată câteva dintre modificările care pot apărea în compoziția laptelui matern și ce influențează această schimbare:

  • Puseele de creștere: datorită alăptării mai dese volumul și conținutul de grăsime al laptelui matern cresc;
  • Mâncarea: s-a demonstrat că ceea ce mănânci afectează aroma laptelui tău și chiar influențează preferințele bebelușului tău mai târziu în viață;
  • Hrănirea constantă: conținutul de grăsime din lapte crește pe parcursul fiecărei hrăniri;
  • Zi versus noapte: laptele matern este precum un ceas biologic, care se schimbă literalmente de la o oră la alta. De exemplu, laptele matern conține niveluri scăzute ale unui aminoacid numit triptofan (precursorul melatoninei, hormonul „somnului”) dimineața și niveluri mult mai mari noaptea.
 

În primele două săptămâni după nașterea unui copil, laptele matern progresează prin trei etape principale: colostru, lapte de tranziție și lapte matur.

  • Colostrul

Colostrul, primul tip de lapte matern, este prezent la sfârșitul sarcinii și în primele zile după nașterea copilului. Cantitatea de colostru pe care o produce corpul tău este mică, dar acel volum mic conține tot ce are nevoie nou-născutul tău în primele zile de viață. De obicei acesta este gros, galben și lipicios, dar poate fi și subțire, de culoare albă sau portocalie.

Colostrul conține niveluri ridicate de lactoferină, o proteină care are proprietăți imunitare și ajută la absorbția fierului. Lactoferina scade în timpul tranziției de la colostru la laptele matur, dar este prezentă în toate formele de lapte matern.

  • Lapte de tranziție

Laptele matern de tranziție este o combinație de colostru cu lapte matur. Când începe să vină laptele matern (la trei până la cinci zile după naștere), acesta se amestecă cu colostrul și trece treptat la lapte matur în decurs de câteva zile sau o săptămână.

  • Lapte matur

Laptele tranzițional se transformă în lapte matur până la vârsta de aproximativ două săptămâni. În comparație cu colostrul, laptele matur are mai puține proteine, dar este mai bogat în grăsimi și carbohidrați. Acesta conține aproximativ 90% apă pentru a satisface nevoile de lichide ale bebelușului.


 

Atașarea corectă la sân a bebelușului


Mulți oameni presupun că prinderea corectă vine de la sine, dar în realitate este mai mult o abilitate pe care tu și copilul tău trebuie să o învățați împreună. O atașare corectă ajută la prevenirea durerilor și crăpăturilor sfârcurilor, așa că este important să o faceți corect. Un mic sfat care să vă ajute să faceți procesul de alăptare mai ușor, este achiziționarea unor sutiene potrivite.

Cum să-ți ajuți copilul să se prindă de sân:

  • Ține tot corpul bebelușului tău aproape de piept cu nasul la nivelul mamelonului tău;

  • Lasă-i capul bebelușului să se încline puțin înapoi, astfel încât buza superioară să se poată atinge de mamelon. Acest lucru ar trebui să-l ajute pe cel mic să deschidă gura larg;

  • Când gura acestuia este deschisă larg, bărbia sa ar trebui să poată atinge mai întâi sânul tău, cu capul înclinat pe spate, astfel încât limba să poată ajunge cât mai mult la sân.

  • Atunci când bărbia bebelușului tău atinge ferm sânul, gura sa ar trebui să fie larg deschisă. Ar trebui să vezi mai mult din pielea mai închisă a mamelonului deasupra buzei superioare a celui mic decât sub buza inferioară. Obrajii copilului vor părea plini și rotunjiți pe măsură ce se hrănește.


Pentru mai multe detalii despre pregătirea pentru alăptare urmărește acest video:
 




 

Poziții de alăptare

 

 

Poziția leagănului


pozitii de alaptare - pozitia leaganului

Pentru a alăpta copilul în poziția leagănului, urmează următorii pași:

  • Poziționează bebelușul astfel încât capul să se sprijine în cotul brațului cu care vei alăpta, iar restul corpului susține-l pe braț;
  • Cu cealaltă mână așează degetul mare deasupra mamelonului și areolei, în locul în care nasul celui mic va atinge sânul;
  • Degetul tău arătător ar trebui să fie în locul în care bărbia bebelușului va intra în contact cu sânul. Comprimă ușor sânul, astfel încât mamelonul să fie ușor îndreptat spre nasul bebelușului. Cel mic este acum gata să se prindă.


 

Poziția leagănului încrucișat


pozitii de alaptare - pozitia leaganului incrucisat

Pentru a alăpta copilul în poziția leagănului încrucișat, urmează următorii pași:

  • Ține capul bebelușului cu mâna opusă sânului cu care vei alăpta;

  • Așează încheietura mâinii între omoplații copilului și poziționează degetul mare în spatele unei urechi, iar celelalte degete în spatele celeilalte urechi;

  • Folosește mâna liberă pentru a prinde sânul la fel ca la poziția leagănului.


     

Poziția mingii de fotbal


pozitii de alaptare - pozitia mingea de fotbal

Această poziție este recomandată în special dacă:

  • Ai avut o cezariană și vrei să eviți să îți așezi bebelușul pe abdomen;

  • Ai sânii mari;

  • Bebelușul este foarte mic sau s-a născut prematur;

  • Ai gemenii.


Pentru a alăpta copilul în poziția mingii de fotbal, urmează următorii pași:

  • Poziționează copilul cu fața către tine și cu picioarele ascunse sub braț, de aceeași parte cu sânul cu care alăptezi.

  • Sprijină capul bebelușului cu aceeași mână și folosește cealaltă mână pentru a-ți prinde sânul așa cum ai face pentru poziția leagănului.

     

Poziția culcat pe verticală


pozitii de alaptare - pozitia culcat pe verticala

Poziția culcat poate fi deosebit de utilă pentru mămicile care au sânii mai mici, pentru nou-născuți sau pentru bebelușii cu burtă super sensibilă sau exces de gaze.

Pentru a alăpta copilul în poziția culcat, urmează următorii pași:

  • Apleacă-te pe spate pe un pat sau pe o canapea,în poziție semi înclinată, bine susținută de perne, astfel încât atunci când îți pui bebelușul cu burtică lui pe a ta, cu capul lângă sân, gravitația să îl țină modelat pe tine;

  • Bebelușul se poate sprijini pe tine în orice direcție, atâta timp cât toată partea din față a corpului este împotriva ta și poate ajunge la sânul tău;

  • Cel mic se poate prinde în mod natural în această poziție sau îl poți ajuta prin direcționarea mamelonului către gura sa;

  • Odată ce copilul este așezat la sân, nu trebuie să faci mare lucru în afară de a te întinde pe spate și de a te relaxa.

     

Poziția întinsă lângă cel mic


pozitii de alaptare - pozitia intinsa langa cel mic

Această poziție este o alegere bună atunci când alăptezi în miezul nopții.

Pentru a alăpta copilul în poziție întinsă, urmează următorii pași:

  • Atât tu, cât și copilul tău ar trebui să stați întinși pe o parte, burtă în burtă;

  • Folosește mâna, de pe partea pe care nu stai întinsă, pentru a-ți prinde sânul dacă este nevoie;

  • Când folosești această poziție nu ar trebui să existe așternut în exces în jurul sugarului deoarece ar putea prezenta un pericol de sufocare. Din același motiv, această poziție nu ar trebui folosită pe un șezlong, canapea sau pat cu apă.


     

Consecințele unei poziții proaste


Postura corectă în alăptare este foarte importantă și poate avea un efect uriaș asupra vieții tale de zi cu zi. Alăptarea celui mic introduce un set de mișcări mai puțin obișnuite, care pot dezechilibra corpul și provoca dureri. Iată care sunt consecințele unei astfel de posturi:

  • Dureri în ceafă, în partea de sus a spatelui și senzaţie de arsură între omoplaţi;
  • Oboseală, un sentiment de descurajare, scăderea laptelui, copil nervos;
  • Probleme legate de sâni: înfundarea canalelor, dureri în partea de jos a spatelui sau în zonele unde există cicatrici precum cele de la cezariană, din cauză că presiunea este dirijată spre punctele sensibile.



 

Beneficiile alăptării la sân


beneficiile alaptarii la san

Alăptarea la sân aduce multiple beneficii atât copilului tău, cât și ție. Este bine de știut că orice cantitate de lapte matern are un efect pozitiv. Astfel, cu cât alăptezi mai mult, cu atât protecția durează mai mult și beneficiile sunt mai mari. Folosește-te de haine de alăptare special create astfel încât să îți asigure tot confortul oriunde te-ai afla. 

Iată cinci beneficii ale alăptării la sân:

  1. Laptele matern este cea mai bună sursă de nutriție pentru majoritatea bebelușilorPe măsură ce copilul crește, laptele matern se va schimba pentru a satisface nevoile nutriționale ale celui mic.

  2. Alăptarea poate ajuta la protejarea sugarilor împotriva unor boli pe termen scurt sau lungBebelușii alăptați au un risc mai scăzut de astm, obezitate, diabet de tip 1 și sindromul morții subite a sugarului (SIDS). De asemenea, bebelușii alăptați sunt mai puțin susceptibili de a avea infecții ale urechilor și insecte stomacale. Laptele matern împarte anticorpii de la mamă cu copilul eiAcești anticorpi ajută bebelușii să dezvolte un sistem imunitar puternic și să-i protejeze de boli.

  3. Poți alăpta oricând și oriunde, în special intr-o rochie superbă pentru mămici care alăptează

  4. Mămicile își pot hrăni bebelușii din mers, fără să-și facă griji că trebuie să amestece formula sau să pregătească biberoanele. Atunci când călătoresc, alăptarea poate oferi, de asemenea, o sursă de confort pentru bebelușii a căror rutină normală este perturbată.

  5. Alăptarea poate reduce riscul apariției cancerului de sân și ovarian, diabet de tip 2 și hipertensiune arterialăStudiile arată că unele tipuri de cancer, diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială sunt mai puțin frecvente în rândul femeilor care alăptează.

    toate pozitiile de alaptare la un loc



    Q: Cât de des trebuie alăptat un nou-născut?
    A: Nou-născutul își stabilește singur frecvența alăptărilor. În general, în primele 2 - 7 zile, el suge mai frecvent, la 1 - 3 ore, pentru ca, după ce s-a stabilit lactația. să sugă la aproximativ 3 - 4 ore.

    Q: Cât trebuie să ia în greutate un bebeluș alăptat la sân?
    A: În medie, un bebeluș alăptat exclusiv, în condițiile în care alăptarea decurge bine, are un câștig ponderal zilnic (după recuperarea scăderii fiziologice), în primele 3 luni de la naștere, de aproximativ 30-40 de grame zilnic. De regulă, după această vârstă, ritmul de creștere încetinește.
     

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!