Sarcina poate fi cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei, dar și ce mai anevoioasă. Așa că ne-am gândit să luăm pe rând fiecare săptămână de sarcină pentru a prezenta toate schimbările și problemele care pot apărea pe parcurs.
Astfel veți ști tot ce vă poate aștepta și ce se întâmplă cu cel mic în această perioadă.
Primele săptămâni de sarcină - trimestrul unu
Săptămânile 0-3
Săptămânile de sarcină încep chiar înainte ca femeia să fie însărcinată, numerotarea acestora începând din prima zi a ultimei menstruații.
În primele două săptămâni corpul se pregătește pentru procesul de ovulație și eliberează ovulele necesare pentru conceperea unei sarcini, urmând ca abia în săptămâna a treia săptămână (în existența unui contact sexual neprotejat), ovulul fertilizat să se îndrepte către uter și sarcină să înceapă cu adevărat.
Primul semn al sarcinii ar trebui să fie reprezentat de lipsa ciclului menstrual, însă atenție că există și excepții.
Săptămâna 4
După prima lună de sarcină ovulul începe să se dezvolte și încet, încet să își formeze celule din care se vor forma ulterior părți ale corpului copilului.
În această perioadă, mamica se va simți obosită, sânii ei vor începe procesul de pregătire pentru formarea laptelui matern, va avea nevoie la baie foarte des și va trebui să renunțe la alimentele interzise în sarcină și la consumului de tutun și alcool.
Săptămâna 5
În săptămâna cinci, copilul capătă oficial denumirea de embrion și prinde o formă distinctă de aproximativ trei mm. Tot în această săptămână, începe să se formeze inima, sistemul nervos, tubul neural din care se dezvoltă măduva spinării și creierul și apar primele vase de sânge, vase dintre care se va forma cordonul ombilical, ce leaga copilul de mamă.
Mama poate experimenta oboseală, greață, vărsături, pofte specifice și începe perioada în care trebuie să aibă grijă foarte mare atât de ea, cât și de sănătatea ei, mai ales dacă prezintă sau deține diverse probleme medicale.
Săptămâna 6
În săptămâna șase, embrionul prezintă o formă curbată, asemănătoare cu litera C și o lungime de aproximativ șase mm, se poate observa un strat foarte subțire de piele, se închide tubul neural, se formează zona capului, încep să se dezvolte brațele și picioarele, iar inima acestuia începe să bată.
În această săptămână, mămică poate experimenta mici sângerări vaginale și încep să își facă simțită prezența schimbările de dispoziție și comportament.
Săptămâna 7
În săptămâna șapte, embrionul are deja un centimetru lungime, creșterea se accelerează, capul se dezvoltă mai repede decât restul corpului, celule nervoase încep să se înmulțească pentru a putea forma creierul și măduva spinării și încep să se dezvolte și cartilajele din zona brațelor și picioarelor.
Mămica poate experimenta stări de oboseală, greață, vărsături matinale, sângerări și dureri de gingii, sânii și uterul vor începe să crească, iar aceasta va avea nevoie la baie din ce în ce mai des.
Săptămâna 8
În săptămâna opt, embrionul se poate numi oficial fetus, încep să se întrevadă degetele, iar placenta formează structuri care ajuta la atașarea acesteia de uter.
Mama poate experimenta stări de greață matinale și trebuie să fie atentă la orice fel de sângerare sau durere în zona stomacului. În cazul în care apare vreo problema de acest gen, este recomandat ca aceasta să se adreseze de urgență medicului său.
Săptămâna 9
În săptămâna nouă, fetusul are deja 22-23 cm lungime, începe formarea fețe, se pot observa ochii, are loc formarea limbii și a papilelor gustative, iar membrele și organele interne continuă să se dezvolte.
Sânii mamicii vor continua să crească, schimbările de dispoziție vor fi prezente din ce în ce mai des, apar secretiile vaginale și aceasta se poate confrunta cu diverse infecții în această zonă.
Săptămâna 10
În săptămâna zece, copilul va avea o greutate de aproximativ 4 grame, i se vor putea observa nasul și buzele, își va dezvolta maxilarul și urechile, inima va fi complet formată și va începe să facă mici mișcări.
Viitoarea mama va începe testele și analizele specifice acestei perioade, precum ecografia primul trimestru și screeningul pentru Sindromul Down.
Săptămâna 11
În săptămâna unsprezece, copilul își va forma oasele feței și organele genitale externe, degetele de la picioare se vor separa, iar pleoapele vor fi formate deja, dar vor rămâne închise pentru a proteja ochii care sunt încă în formare.
Mămică se va confrunta cu dureri de cap și vor începe să apară primele modificări ale corpului acesteia.
Săptămâna 12
În săptămâna a douăsprezecea, copilul va fi complet format, își va forma reflexe, organele genitale se vor evidenția, iar mușchii, oasele, membrele și restul organelor vor continua să se dezvolte.
Mama se va confrunta cu posibile semne de constipație, dureri de stomac și crampe abdominale, iar corpul ei va suferi modificări la nivelul pielii, precum închiderea la culoare a areolelor mamere și diverse pete maronii la nivelul feței sale.
Săptămâna 13
În săptămâna treisprezece, copilul va cântări aproximativ 23-25 de g, organele genitale vor fi în scurt timp ușor de recunoscut și se va forma urina pe care acesta o va elimina la nivelul lichidului amniotic.
Viitoarea mămică va experimenta posibile senzații de greață și oboseală, o posibilă creștere a libidoului și modificări ale formei corpului, datorită uterului care este în creștere.
Trimestrul al doilea de sarcină - săptămânile 14-27
Începând cu al doilea trimestru de sarcină, burtica începe să fie vizibilă iar vechile haine cel mai probabil vor începe să te strângă. Este momentul în care poți începe să construiești garderoba cu haine de gravide care pot fi folosite apoi și în alăptare.
Noi îți recomandăm pentru început următoarele piese:
-
colanți de gravide - lungi sau scurți
-
rochii de gravide - casual sau de ocazie
-
sutien de susținere în sarcină
-
...și orice ți-ar face aceste săptămâni de sarcină mai frumoase
Săptămâna 14
În săptămâna paisprezece, corpul copilul se maturizează, organele sexuale sunt bine definite, rinichii acestuia devin funcționali, iar copilul începe să înghită lichid amniotic, pe care apoi îl urinează.
În această perioadă, mama va începe să meargă lunar la control și se va confrunta cu o creștere semnificativă în greutate, însă este posibil ca stările de dispoziție să revină la normal și să își recapete starea de spirit bună.
Săptămâna 15
În săptămâna cincisprezece, cel mic va începe să audă sunete din exterior, interior, sunetul vocii și al inimii mamei, se va dezvolta scheletul acestuia, iar pielea sa va fi acoperită de fire de păr foarte fine.
Mama se va confrunta în continuare cu creșterea sânilor și secreții vaginale și va putea experimenta dureri de spate, de abdomen sau chiar inghinale. Tot în această perioadă însă, se vor resimți și mișcările celui mic.
Săptămâna 16
În săptămâna șaisprezece, copilul își va putea mișca mușchii feței, vor apărea expresiile faciale, se vor dezvolta sistemul nervos și glandele sudoripare, iar măduva spinării se va înveli în mielină (o substanță protectivă).
Mama se va confrunta cu posibile simptome ale unor tulburări hepatice, precum oboseală cronică, greață, lipsa poftei de mâncare ș.a.md.
Săptămâna 17
În săptămâna șaptesprezece, capul și corpul copilui vor fi bine proporționate, sprâncenele și genele vor încep să crească, ochii se vor putea mișca, dar pleoapele vor rămâne încă închise, vor începe să îi crească unghiile de la picioare, își va putea deschide și închide gura, va deține propriile amprente și va putea apuca deja cu mâinile.
În această perioadă, mama nu se va confruntă cu nimic nou.
Săptămâna 18
În săptămâna optsprezece, copilul începe să reacționeze la zgomotele puternice din exterior și începe să se miște din ce în ce mai mult.
În această perioada, mămica se poate confrunta cu dureri abdominale și constipație.
Săptămâna 19
În săptămâna nouăsprezece, copilul începe să crească în greutate, iar corpul său va fi acoperit de o substanță numită vernix, al cărei rol este de a proteja pielea acestuia.
Mama se va confrunta cu modificări hormonale, dureri de șolduri sau pelvis, iar palmele acesteia pot căpăta o nuanță de roșu neobișnuită din cauza volumului de sânge crescut din organism.
Săptămâna 20
În săptămâna douăzeci, măsurarea copilului se va face de la creștet la călcâi, acesta va începe să înghită o parte din apa prezentă în lichidul amniotic, pe care o va elimina la nivelul intestinului ( doar o partea din ea) și va începe acumularea produsului final al digestiei (meconiu) în colon pentru a putea fi eliminat ca prim scaun al acestuia după naștere.
Pe burta mamei va apărea o pigmentare întunecată în formă de linie, iar aceasta se va putea confrunta cu arsuri retrosternale.
Săptămâna 21
În săptămâna douăzeci și unu, copilul va cântării mai mult decât placenta și va fi acoperit în totalitate cu păr fin ( lanugo).
Mama se va confrunta cu o posibilă senzație permanentă de foame, abdomenul va crește semnificativ în dimensiune, vor apărea mâncărimi la nivelul pielii acestuia și posibile vergeturi.
Săptămâna 22
În săptămâna douăzeci și doi, greutatea copilului va atinge aproape un kg, corpul acestuia va fi foarte bine conturat și va începe să între într-un ciclu de dezvoltare în care va alterna perioada de somn cu cea de veghe.
Mămică se va confrunta cu scurgeri mamare, picioare și glezne umflate și pot apărea modificări la nivelul pielii acesteia.
Săptămâna 23
În săptămâna douăzeci și trei, copilul dezvolta amprentele de la degetele membrelor și apar primele mișcări de respirație.
Mama se poate confrunta cu infecții urinare și hemoroizi, iar abdomenul va continua să se dezvolte semnificativ.
Săptămâna 24
În săptămâna douăzeci și patru, copilul măsoară aproximativ 30 de cm, poate supraviețui în cazul unei nașteri premature și începe să-și facă apariția părul de pe cap.
În aceasta perioadă, mama poate efectua testul de diabet gestațional și se poate confrunta cu infecții ale tractului urinar.
Săptămâna 25
În săptămâna douăzeci și cinci, copilul se mișcă din ce în ce mai mult, răspunde la sunet și atingeri, poate sughița, iar nervul optic este deja funcțional.
Mămica se poate confrunta cu dureri de spate, inflamații ale feței și membrelor din cauza retenției de apă și poate efectua testele de toleranță la glucoză.
Săptămâna 26
În săptămâna douăzeci și șase, copilul dezvoltă mișcări respiratorii și își deschide pentru prima dată pleoapele, formându-se astfel clipitul.
În această perioadă, mama se poate confrunta cu posibile scurgeri de urină și poate dezvolta varice.
Săptămâna 27
În săptămâna douăzeci și șapte, creierul, plămânii și sistemul digestiv al copilului sunt formate, dar nu pe deplin mature încă.
Mama se poate confrunta cu posibile sângerări nazale și cu extinderea vergeturilor pe burtă, coapse și sâni.
Trimestrul al treilea de sarcină - săptămânile 28-40
Săptămâna 28
În săptămâna douăzeci și opt, copilul își formează genele de la ochi, iar bătăile inimii sale pot fi auzite prin stetoscop.
În această perioadă, mama se poate confrunta cu arsuri la stomac sau reflux gastric, constipație, crampe musculare, insomnie și hemoroizi.
Săptămâna 29
În săptămâna douăzeci și nouă, oasele copilui vor fi aproape dezvoltate complet, iar mișcările sale se vor intensifica.
Mama se poate confrunta cu probleme respiratorii și cu apariția colostrului, un lapte special cu care va fi alăptat copilul în primele zile de după naștere.
Săptămâna 30
În săptămâna treizeci, stratul de vernix și păr fin de pe pielea copilului începe să dispară, piele se netezește, iar cel mic începe să își formează reflexul de supt.
Mama se poate confrunta cu crampe la nivelul picioarelor, cu insomnii și nevoia de a urina extrem de des. În această perioadă, picioarele pot crește cu un număr sau două.
Săptămâna 31
În săptămâna treizeci și unu, copilul se poate întoarce dintr-o parte în alta și începe să respire.
Mama se poate confrunta cu contracții Braxton Hicks (contracții de pregătire), pot apărea firișoare de vene dilatate la nivelul pieli și apare necesitatea de a controla tensiune arterială.
Săptămâna 32
În săptămâna treizeci și doi, copilul începe să absoarbă mineralele vitale, iar poziția sa ar trebui să fie deja orientată cu capul în jos.
În această perioadă, corpul trebuie pregătit fizic pentru procesul de naștere și perioada postnatală.
Săptămâna 33
În săptămâna treizeci și trei, creierul și sistemul nervos al copilului vor fi complet dezvoltate, iar acesta va cântări aproximativ două kg.
Mama se poate confrunta cu arsuri la stomac, amorțeală la nivelul degetelor, umflarea gleznelor și picioarelor și tumefierea feței din cauza retenției de apă.
Săptămâna 34
În săptămâna treizeci și patru, oasele corpului celui mic se vor întării, copilul va acumula grăsime, iar lichidul amniotic se apropie de valoare maximă.
Mămica se poate confrunta cu riscul de preeclampsie ( hipertensiune arterială și prezența de proteine în exces în urină ) și trebuie să înceapă masarea zilnică a perineul pentru a ușura travaliul și procesul de naștere.
Săptămâna 35
În săptămâna treizeci și cinci, creșterea copilului este aproape completă, iar acesta stă în poziția ghemuit, cu picioarele îndoite spre piept.
Viitoare mamă va simți nevoia de repaus și odihnă din cauza greutății și se poate confrunta cu semne de travaliu incipiente.
Săptămâna 36
În săptămână treizeci și șase, plămânii și sistemul digestiv al copilului vor fi dezvoltați complet.
În această perioadă, mama se poate confrunta cu contracții Braxton Hicks sau chiar contracții reale care reprezintă intrarea în travaliu.
Săptămâna 37
În săptămâna treizeci și șapte, copilul este pregătit pentru naștere.
În această săptămână, cel mic poate începe coborârea și mama se poate confrunta cu scurgeri de lichid.
Săptămâna 38
În săptămâna treizeci și opt, copilul este gata de naștere.
Mămica poate intra în travaliu oricând între săptămânile treizeci și opt și patruzeci și două.
Săptămâna 39
În săptămâna treizeci și nouă, capul bebelușului ar trebui să fie îndreptat spre pelvis. În această perioadă, se formează în placentă anticorpii necesari pentru protejarea copilului împotriva infecțiilor de după sarcină.
Viitoarea mamă se află sub riscul de preeclampsie și ar trebui să apară primele semne al travaliului.
Săptămâna 40
În săptămâna patruzeci, părul fin și substanța vernix dispar aproape de tot de pe corpul copilului.
În această săptămână, mămica poate naște din moment în moment.
Săptămâni de sarcină după termen - săptămânile 41-42
Săptămâna 41
Mama trebuie stimulată pentru a se declanșa nașterea.
Săptămâna 42
Mămica poate intra natural în travaliu în această săptămână sau se folosesc metode de stimulare pentru a declanșa nașterea.
FAQ
Q: Câte săptămâni are o sarcină?
A: O sarcină poate avea între treizeci și șapte și patruzeci și două de săptămâni
Q: Este poziția fatului influențată de săptămânile de sarcină?
A: După săptămâna treizeci, copilul ar trebui încet, încet să se orienteze cu capul în jos pentru a se pregăti pentru procesul nașterii.