🌸Bucură-te de Reduceri și Transport Gratuit la Orice comandă! 🌸

Cand apare laptele matern?

Cand apare laptele matern?
Laptele matern este un subiect care starneste interesul multor mamici, mai ales daca acesta nu apare dupa momentul nasterii sau se produce in cantitati mici. Alaptarea sau hrana cu laptele matern contribuie la neurodezvoltarea copiilor, de aceea este foarte importanta hranirea corespunzatoare a bebelusului inca din primele clipe ale vietii.

Mai exact, cand apare laptele matern?


Laptele matern apare in medie, de la trei pana la cinci zile de la nastere. Chiar daca pare incredibil laptele este produs inca dinainte ca bebelusul sa se nasca. Colostrul este primul lapte pe care il produce viitoarea mamica si care se dezvolta in sani la jumatatea sarcinii (aproximativ 12-18 saptamani), dar si in primele zile dupa nastere.

In primele zile, nou-nascutii doresc sa doarma mult si pot supravietui cu picaturi mici de colostru, care este foarte dens in nutrienti si anticorpi, in ciuda volumului redus. Sugarii au nevoie doar de cateva lingurite (sase pana la 13 mililitri) de hrana pana cand incepe productia de lapte.

Este recomandat ca dupa nastere, proaspata mamica sa se hraneasca la fiecare doua ore si sa se odihneasca, mai ales ca hormonii sunt in schimbare, iar suptul bebelusului va creste fluxul de sange catre sani, care va mari la randul lui, volumul laptelui matern. Prin urmare, dragi mamici, trebuie sa fiti puternice si sanatoase in continuare.


Laptele matern se adapteaza bebelusului in crestere  si se va schimba in volum, consistenta si compozitie in primele cateva saptamani de viata. De exemplu, schimbarea de la colostru catre lapte are loc la 2-5 zile dupa nastere. Laptele de tranzitie are o textura mai cremoasa si este bogat in proteine. Apoi, la aproximativ 10-14 zile dupa nastere, laptele se va schimba din nou in ceea ce este cunoscut sub numele de lapte matur. Laptele matur este impartit in laptele anterior (care iese primul) si laptele posterior. Pe masura ce hranirea continua, laptele matur va deveni mai gros si mai cremos ca textura in timp ce se extrage laptele posterior. Laptele posterior are un continut mai mare de grasime decat laptele anterior sau laptele de tranzitie.

Cum stiti daca bebelusul se hraneste suficient cu lapte?


In primul rand se recomanda alaptarea de la san dar, daca nu este posibil si biberonul cu lapte matern este o solutie foarte buna deoarece bebelusul va trebui sa-si foloseasca gura in mod similar cu alaptarea pentru a obtine laptele. La fel de buna este si folosirea pompei. Este posibil ca bebelusul dumneavoastra sa manance mai frecvent in primele zile, mai ales ca are stomacul micut. Astfel, pentru a spori productia de lapte matern si pentru a va asigura ca este hranit de cate ori cere copilasul dumneavoastra, asigurati-va ca alaptati des si ca pompati laptele din san, astfel incat sa fie indepartat. Cantitatile suplimentare de lapte matern le puteti depozita in frigider sau in congelator pentru a le utiliza ulterior.

In al doilea rand, urmarirea scutecelor umede si a scaunului va va ajuta sa stiti daca producatia de lapte creste in mod adecvat. Este posibil ca unele mamici sa nu produca suficient lapte pentru a hrani un nou-nascut, de aceea este necesar sa se acorde atentie si celorlalte semne de deshidratare, precum un punct moale scufundat pe craniu, gura uscata sau mai putine scutece umede.

In cazul in care aveti cu adevarat o problema diagnosticabila de producere a laptelui, va recomandam sa discutati cu un consultant in alaptare. 

Responsabilitatea de a fi mama, bebelusul care se bazeaza pe noi, sunt provocari care pot induce stari de neliniste, insa este cel mai putin recomandat este sa va ingrijorati dupa recenta nastere. Dragi mamici, aveti incredere ca totul ca va fi bine si nu ezitati sa va documentati din timp cu privire la schimbarile prin care urmeaza sa treceti. Fiecare obstacol sau aparenta problema, grarantat are si o solutie. Asa ca, relaxati-va, aveti grija sa fiti sanatoase fizic si psihic si asteptati cu multa dragoste venirea uneia dintre cele mai drage fiinte din viata voastra, bebelusul.


Sustinerea si ingrijirea sanilor si a siluetei

Nu in ultimul rand, in aceasta perioada trebuie sa aveti mare grija de bustul vostru. Deoarece sanii se maresc in volum, daca nu au parte de sustinerea adecvata ei se vor lasa in timp. De aceea daca tineti la un bust ferm si dupa perioada maternitatii, este absolut necesar sa purtati sutien cat mai frecvent. Veti auzi multe pareri si experienta despre a lasa sanii liberi insa, daca va veti consulta si cu un medic dermatolog sau estetician, veti vedea ca sfatul este unanim: purtati sutien cat mai des in perioada alaptarii.

Sigur, sutienele si lenjeria dedicata au sistem click-clack care ajuta la o alaptare rapida, iar noi va prezentam mai jos o serie de modele care cu siguranta va vor ajuta in aceasta perioada:

Sutiene pentru alaptare



Lenjerie intima modelatoare, recomandata dupa cezariana



Camasi de noapte pentru alaptare



Hotmama va tine pumnii stransi si este la alaturi de voi in aceste minunate momente!
 
Citește și articolul nostru despre poziții de alăptat 👶

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!