🌸Bucură-te de Reduceri și Transport Gratuit la Orice comandă! 🌸

Concediu prenatal - tot ce ai nevoie să știi

Concediu prenatal - tot ce ai nevoie să știi
Perioada sarcinii vine la pachet cu o serie noi de informații pe care fiecare mămică trebuie să le dobândească, iar acest lucru poate părea destul de dificil la început. Deși informațiile despre viitorul bebeluș și creșterea sa pot părea prioritare, este foarte important că fiecare femeie și viitoare mămică să își cunoască foarte bine drepturile și beneficiile și să nu rateze ocazia de a le cere. Și pentru că ne dorim să îți facem munca mai ușoară, iată tot ceea ce ai nevoie să știi despre concediul prenatal.

_____
Înainte de (sau după) aflarea informațiilor utile și necesare legate de concediul prenatal, îți recomandăm să arunci și un ochi pe ofertele noastre de rochii pentru gravide și de pantaloni.
____



Ce este concediul prenatal și când se acordă? 


Concediul de maternitate este un concediu medical de care beneficiază femeile care urmează să nască. Acesta se acordă de către medicul de specialitate care supraveghează sarcina sau de către medicul de familie. 
 
Concediul de maternitate însumează 126 de zile calendaristice și este format din:
Concediu prenatal: se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere;
Concediu postnatal sau de lăuzie: se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile după naștere.


Aceste două tipuri de concedii se pot compensa între ele, ținând cont de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare, astfel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
 
🍼 Citește articolul nostru despre evoluția sarcinii:👶   



Condiții de acordare a concediului de maternitate 


Condițiile pe care viitoarele mămici trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de concediu de maternitate (prenatal și postnatal) sunt:
Să îndeplinească stagiul minim de cotizare (6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical);
Să aibă domiciliul sau reședința în România;
Să dețină un certificat medical care atestă starea de graviditate, eliberat de medicul specialist.

De aceleași drepturi vor beneficia și femeile care și-au pierdut calitatea de asigurat (din motive ce nu țin de acestea), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. În acest caz, baza de calcul a indemnizației de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuția asiguratorie pentru munca, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calității de asigurat.


Se consideră stagiu de cotizare și:
Concediile medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005, venitul luat în considerare este indemnizația de asigurare socială;
Pensia de invaliditate: venitul care se ia în considerare este salariul de bază minim brut pe țară;
Perioada în care o persoană a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, cu condiţia absolvirii acestora, iar venitul ce se ia în considerare este salariul de bază minim brut pe țară;
Concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, iar venitul ce se ia în considerare este indemnizaţia lunară primită.



Cine beneficiază de concediu medical sarcină?

beneficiar concediu prenatal
Indemnizația de concediu de maternitate se acordă mamei sau altor persoane, în cazul situațiilor următoare:
a) reprezentantul legal sau mandatarul desemnat prin procură specială de către aceasta (art. 39 din O.U.G. nr. 158/2005);
b) dacă salariata a decedat, indemnizația de maternitate se plătește:
– soțului supraviețuitor;
– copiilor;
– părinților;
– în lipsa acestora, persoanei care dovedește că a îngrijit-o până la data decesului.
 



Acte necesare concediu prenatal 


Pentru a intra în concediu prenatal, viitoarea mămică are obligația de a informa angajatorul despre această intenție și de a atașa o cerere prin care solicită drepturile asigurării sociale, însoțită de către o adeverință de la medicul de familie sau de la cel specialist, care monitorizează sarcina.
Pentru a beneficia și de indemnizația de maternitate, viitoarea mămică trebuie să prezinte următoarele documente:
Certificat medical pentru maternitate, eliberat potrivit Ordinului nr. 233/125/2006;
Codul de diagnostic: 08 sarcină și lăuzie;
Certificatul medical eliberat de medicul specialist la data la care a avut loc consultația pentru angajatele care au prezentat adeverința de plătitor;
Certificatele de concediu medical pentru sarcină: sunt eliberate pe o perioadă de cel mult 30 de zile, de către medicul de familie sau de către medicul specialist, care supraveghează sarcina;
Certificatul medical pentru lăuzie:  este eliberat de medicul specialist din unitatea sanitară în care a născut femeia sau de către medicul de familie pentru o perioadă de 30 de zile.  
 

Calcul concediu prenatal - indemnizația de maternitate 

indemnizatie concediu prenatal
Mămica aflată în concediu de maternitate va primi o indemnizație lunară care reprezintă 85% din media veniturilor brute lunare, încasate în ultimele 6 luni. Calculul concediului prenatal se realizează în baza certificatului medical, acesta fiind considerat document justificativ și se realizează în felul următor:
Baza de calcul a indemnizației = Suma salariilor lunare brute din ultimele 6 luni / Suma zilelor lucrătoare din ultimele 6 luni;
Indemnizația de maternitate brută = Baza de calcul x Numărul de zile lucrătoare din lună x 85%;
Indemnizația de maternitate netă = Indemnizația de maternitate brută – CAS
Este foarte important de știu că Indemnizația de maternitate este suportată integral de bugetul asigurărilor sociale de stat și nu este impozabilă.
 



Cine plătește concediul prenatal? 

Indemnizația de maternitate este plătită inițial de către angajator. Ulterior, în baza documentelor depuse de către mămica în cauză, acesta își va recupera sumele plătite către ea. Astfel, indemnizatia va fi suportată (în final) integral, așa cum am menționat și anterior, din contribuția pentru concedii și indemnizații ale asigurării sociale de sănătate, conformă cu legislația în vigoare.
 



Secțiunea FAQ:

Câți bani iei în prenatal?

În timpul concediului prenatal, viitoarea mămică va beneficia de o indemnizație de maternitate care reprezintă 85% din media veniturilor brute lunare încasate în ultimele 6 luni.

La câte săptămâni se intră în prenatal?

În concediu prenatal se poate intra începând cu a 28-a săptamână de sarcină.

Concediu prenatal are 126 zile lucratoare sau calendaristice?

Cele 126 de zile ale concediului de maternitate sunt zile lucrătoare.

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!