Cu toate astea, este important de ținut minte ca fiecare copil crește într-un ritm diferit și este normal ca greutatea și înălțimea sa să fie diferită de cea a altor copiii de aceeași vârstă. Important este ca acesta să crească constant și să se dezvolte armonios.
Greutate și înălțime bebeluși pe luni
Înainte de a prezenta graficele de creștere, este important să discutăm puțin și despre alți factori decât cei genetici care ar putea influența creșterea și greutatea copilului tău. Iată care sunt aceștia:
-
Momentul nașterii
Dacă copilul tău s-a născut după data programată de naștere, acesta poate fi mai mare decât media, iar dacă s-a născut prematur, este probabil să fie mai mic.
-
Sănătatea ta în sarcină
Dacă ai fumat, ai consumat substanțe ilegale sau nu ai respectat o dietă echilibrată în timpul sarcinii, este foarte probabil ca cel mic să se nască mai mic decât media normală. În schimb, dacă ai luat multe kilograme în sarcină sau ai avut diabet gestațional, este probabil ca cel mic să se nască mult mai mare decât media normală.
-
Sex
Fetele se nasc de obicei puțin mai mici (lungime și greutate) la naștere decât băieții.
-
Alăptat sau hrănit cu formulă
În primul lor an, bebelușii alăptați cresc în greutate mai lent decât bebelușii hrăniți cu lapte praf. Cu toate astea, până la vârsta de 2 ani, atât bebelușii alăptați, cât și cei hrăniți cu lapte praf cântăresc aproximativ la fel.
-
Hormonii
Dacă copilul are un dezechilibru hormonal, precum un nivel scăzut al hormonului de creștere sau un nivel scăzut al tiroidei, este posibil ca procesul de creștere al acestuia să fie încetinit.
-
Medicamente
Anumite medicamente, precum utilizarea regulată a corticosteroizilor, pot încetini creșterea.
-
Probleme de sănătate
Dacă copilul suferă de vreo boală cronică sau orice tulburare care îi afectează capacitatea de a mânca sau de a absorbi nutrienți (precum problemele gastrointestinale), creșterea acestuia ar putea fi încetinită.
-
Somnul
Puseele de creștere la bebeluși sunt legate direct de durată somnului. Un studiu a constatat că a dormi mai mult crește probabilitatea bebelușului de a crește mai mult în lungime.
Greutate și înălțime fetițe
Greutate și înălțime băieței
Grafic greutate și înălțime la copii 1-12 ani
Sfaturi pentru o bună creștere a copilului
Trei moduri simple prin care îți poți ajuta copilul să se dezvolte armonios sunt:
-
Somn regulat
Deși tiparele de somn pot fi diferite pentru fiecare vârstă, asigură-te că cel mic doarme în medie 10-12 ore în fiecare noapte.
-
Dietă echilibrată
Macronutrienții (vitamine și minerale) și micronutrienții (grăsimi, proteine și carbohidrați) sunt substanțe care sunt necesare pentru buna funcționare a organismului. O dietă echilibrată trebuie să conțină ambele tipuri de nutrienți pentru a ajuta copilul să-și atingă întregul potențial.
-
Viață activă
Încurajează-ți copilul să aibă timp dedicat pentru activității fizice. Acest lucru va contribui la o dezvoltare armonioasă și îl va ajuta să își formeze o rutină sănătoasă pentru tot restul vieții.
Sectiune FAQ
Câte kg trebuie să aibă un copil de 2 ani?
Greutatea ideală a unui copil de 2 ani, indiferent că este fată sau băiat, este de 12 kilograme.
Cum se calculează greutatea normală la copii?
Creșterea unui copil este urmărită prin măsurarea greutății, înălțimii, indicelui de masă corporală (IMC) și a circumferinței capului.