🌸Bucură-te de Reduceri și Transport Gratuit la Orice comandă! 🌸

Tantrumuri la copii - ce sunt și cum le poți preveni?

Tantrumuri la copii - ce sunt și cum le poți preveni?

Țipete, plâns, zvâcniri — semnele unei crize de furie sunt adesea greu de ratat, dar sunt o parte normală a comportamentului copilului tău, care îl ajută să se dezvolte și să învețe cum să-și exprime nevoile. Însă, pentru a putea să le faci față, trebuie mai întâi de toate să le înțelegi. Așa că iată tot ce trebuie să știi despre tantrumuri și de ce micuții tăi trebuie să le aibă.




 

Ce sunt tantrumurile? 

 

Un tantrum este atunci când un copil manifestă o explozie necontrolată de furie și frustrare. Aceste crize implică adesea țipete, lovituri cu picioarele sau aruncări la pământ. Prin intermediul acestor ieșiri copiii mici își exprimă sentimentele și încearcă să înțeleagă sau să schimbe ceea ce se întâmplă în jurul lor.



 

De ce apare un tantrum? 

 

Tantrumurile sunt foarte frecvente la copiii cu vârste cuprinse între 1-3 ani. Acest lucru este datorat faptului că cei mici sunt încă într-o etapă timpurie a dezvoltării sociale, emoționale și verbale. Ei nu pot întotdeauna să-și comunice nevoile și sentimentele, inclusiv dorința de a face anumite lucruri de unii singuri, iar din cauza acestui motiv apar aceste crize de furie. 

 

 

 

Ce semne prevestesc aceste crize de afect și cum trebuie abordate? 

semne tantrum
 

Este dificil să știi ce îi va declanșa tantrumurile copilului sau când vor apărea aceste crize de furie, însă există câteva situații care pot contribui la neliniștea celui mic:

 

1. Copilul este suprastimulat

Una dintre cele mai frecvente cauze ale unei crize de furie este atunci când un copil este suprastimulat, de obicei prin descoperirea unui mediu nou (ca atunci când mergeți în vacanță), care îi oferă prea multe lucruri de văzut, atins sau mirosit. Din acest motiv, copilul poate deveni agitat, poate începe să plângă sau chiar să ceară să plece.
 

2. Copilul este obosit

Sunetele, gălăgia, agitația și oamenii noi pot fi foarte obositoare pentru micuțul tău. Când simți că acesta este foarte obosit, este indicat să elimini orice stres care ar putea declanșa un tantrum. 
 

3. Schimbări în rutina sa

Schimbările de la rutina obișnuită, pot duce la o criză de furie.Sentimentul de incertitudine cu privire la ceea ce se va întâmpla pot face un copil să se simtă anxios și supărat. A fi într-un mediu necunoscut poate fi foarte stresant pentru cel mic.
 

4. Prea multe alegeri

Un copil care nu este obișnuit să ia decizii, precum ce dorește la prânz, ce vrea să poarte sau ce să încalțe, se poate lovi de situații în care trebuie să aleagă brusc ce își dorește. Acest lucru poate reprezenta o provocare pentru cel mic, dacă nu a fost obișnuit cu astfel de decizii până acum. 

 

5. Copilul trebuie să aștepte ceva ce își dorește

Un alt semn că vin crizele de furie este atunci când un copil trebuie să aștepte prea mult pentru ceva de care își dorește sau are nevoie, precum ar fi mâncarea, jucăria preferată sau o persoană. 
 

6. Copilul a pierdut ceva sau pe cineva

Dacă un copil este nemulțumit de ceva din trecut, prezent sau care urmează să se întâmple, poate avea un acces de furie. De exemplu, dacă cel mic își pierde jucăria sau cartea preferată, el ar putea experimenta sentimente intense ce vor declanșa tantrumurile.
 

7. Cel mic este gelos pe alt copil

Mulți copii experimentează gelozie atunci când văd alți copii jucându-se cu jucăriile lor preferate sau care mănâncă ceva ce lor nu le este permis.
 

8. Copilul vrea atenție

Uneori apar crizele de furie pentru că copilul tău vrea să-ți atragă atenția ție sau cuiva din preajma sa.
 

9. Copilul se plictisește sau are nevoie de o activitate

Un copil care este supărat pentru că s-a plictisit poate avea o explozie de furie dacă nu găsește ceva interesant de făcut. Astfel, îți poți ajuta copilul să se simtă mai bine prin găsirea unor modalități constructive de a-l menține ocupat.
 

12. Copilul nu se simte în siguranță

Crizele de furie se pot întâmpla atunci când un copil este speriat sau se simte amenințat de ceva/cineva.

 

Cu toate astea, de foarte multe ori aceste crize de afect vor apărea oricât de mult ai încerca să le eviți. Iată câteva sfaturi pe care le poți pune în practică pentru a gestiona aceste situații neplăcute:

  • Găsește o distragere: dacă simțiți un început de tantrum, care nu se manifestă încă în totalitate, încearcă să distragi atenția celui mic. Deschide un subiect interesant sau implică-l într-o activitate. 

  • Stai calmă: atunci când copilul trece printr-un tantrum, nu amenința, nu ține prelegeri și nu te certa cu el.

  • Ignoră tantrumul: acest lucru îi arată copilului că un tantrum este inacceptabil și nu așa va primi ceea ce își dorește.

  • Asigură-te că este în siguranță: îndepărtează orice obiecte periculoase de lângă el. 

  • Nu îi da orice își dorește: Dacă faci asta, copilul învață că tantrumurile îi ajută să obțină orice își dorește. 

  • Nu îl lovi: cel mic va crede că acesta este un comportament acceptabil, deoarece un părinte o face. 

 

 

 

Cum se pot evita crizele de afect la copii? 

cum se pot evita tantrumurile
 

Iată câteva idei care te-ar putea ajuta:

 
  1. Acordă-i multă atenție pozitivă

Obișnuiește-te să îi spui copilul că este bun. Recompensează-ți micuțul cu laude și atenție pentru comportamentul pozitiv. Fii specific în ceea ce privește lăudarea comportamentelor pe care vrei să le adopte. De exemplu:  „Îmi place felul în care ai spus te rog și ți-ai așteptat laptele” sau „Îți mulțumesc că ai împărțit jucăriile cu sora ta”.

 
  1. Încearcă să-i oferi control asupra lucrurilor mărunte

Oferă-i opțiuni minore, precum „Vrei suc de portocale sau suc de mere?” sau „Vrei să te speli pe dinți înainte sau după o baie?”. În acest fel, nu întrebi „Vrei să te speli pe dinți acum?” , la care desigur va răspunde „nu”. Oferă-i libertatea de a alege și aș exprima dorințele.

 
  1. Păstrează obiectele interzise la vedere și la îndemână

Acest lucru face ca luptele să fie mai puțin probabile. Evident, acest lucru nu este întotdeauna posibil, mai ales în afara casei, unde mediul nu poate fi controlat.

 
  1. Distrage-i atenția

Încearcă să îi oferi altceva în locul a ceea ce nu poate avea. Începeți o nouă activitate care să o înlocuiască pe cea interzisă. De exemplu, dacă copilul sare pe canapea, roagă-l să vină să te ajute să „gătiți”. Apoi îl poți lăuda pentru ajutor.

 
  1. Ajută-l să învețe noi abilități

Ajută-l să învețe să facă diverse lucruri, apoi oferă-i laude. Acest lucru îl va ține ocupat și îi va da încredere în sine.
 

  1. Cunoaște limitele copilului tău

Dacă știi că este obosit, nu este cel mai bun moment să mergi la cumpărături sau să încerci să mai faci o treabă. Copiii flămânzi sunt mai predispuși să ceară mâncare în magazin decât copiii care tocmai au luat masa (la fel ca și adulții).




 

Secțiunea FAQ

 

Q: Cum se manifestă tantrumul la copii de 2 ani?

Tantrumurile se manifestă prin plâns puternic, urlat, tăvălit pe jos, bătut din picioare, fugit de lângă părinți, agresivitate s.a.md. 

 

Q: Există tantrum la bebeluși?

Tantrumurile apar în general la copii de peste 1 an.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!